Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Počeli zdravstveni pregledi budućih đaka prvaka

u Društvo od
Tara – T2

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja zbog čega su počeli zdravstveni pregledi budućih školaraca.

Da bi se dobila potvrda lekara da je dete zdravo i spremno za početak školske godine potrebno je obaviti niz specijalističkih pregleda.

Prvi korak dece i roditelja jeste odlazak kod pedijatra u lokalni dom zdravlja, gde se roditeljima daje papir sa listom specijalističkih pregleda koje je potrebno obaviti.

Na sistematskom pregledu pedijatar meri visinu i težinu i analizira endokrinološke tablice i upoređuje izmereno sa propisanim merama rasta za to uzrasno doba a pregleda traje najviše od 25 minuta.

Ukoliko nešto nije u redu, dete se šalje kod endokrinologa ili mu se daje savet za dalju ishranu. Ako nema problema tog tipa, roditeljima se uručuje lista daljih neophodnih pregleda i raspored rada specijalista, kao i uput za pregled krvne slike i urina.

Zanimljivo:  U toku radovi na javnom osvetljenju na Ovčanskom putu, u Tovilištu i Besnom foku

Raspored se daje radi izdvajanja kategorije zdrave dece koja se šalju na pregled radi upisa u školu od one koja dolaze zbog prethodno uočenih zdravstvenih problema. Dakle, odlazi se u posetu stomatologu, ušnom i očnom lekaru, fizijatru i logopedu, ukoliko pedijatar primeti da dete ima govornu manu.

Ukoliko roditelji već imaju nalaze fizijatra i logopeda koje su prethodno koristili za vrtić takvi nalazi se mogu doneti kod pedijatora pa u tom slučaju nije potrebno ponovo ići na te preglede.

Nakon obavljenih pregleda nalazi specijaliste zajedno sa nalazima krvi i urina odnose se pedijatru, gde se vrši vakcinacija deteta i dobija potvrda pedijatra da je dete sposobno za upis.

Zanimljivo:  Omladinci Crvenog krsta Palilula, državni prvaci u pružanju prve pomoći

Roditelje koji žele da svog mališana upišu u školu van teritorije na kojoj žive, procedura podrazumeva i slanje zahteva željenoj školi.

Izvor&Foto: Blic


Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Društvo

Idi na Vrh