in

PKB radi na povećanju stočne proizvodnje

PKB radi na povećanju stočne proizvodnje
PKB radi na povećanju stočne proizvodnje

Poljoprivredna korporacija Beograda planira da premaši plan stočne proizvodnje tako da ovogodišnji plan je za 5 odsto viši od najboljih do sada postignutih rezultata na godišnjem nivou.

PKB ambiciozno korača u ovogodišnjem planu proizvodnje tako da će proizvodni plan do kraja godine biti ispunjen ili čak premašen.

„U toku prvih pet meseci, taj plan je ispunjen u proizvodnji mleka, dok su ostali parametri stočarske proizvodnje na nivou planskih ili iznad njih, kazao je Nikola Lazić, zamenik direktora za proizvodnju PKB.

U toku maja prosečna proizvodnja po grlu na godišnjem nivou iznosila je 7.848 litara mleka, dok ukupna proizvodnja za prvih pet meseci ove godine iznosi 8.135 litara mleka.

Od januara do maja proizvedeno je ukupno 28.109.989 litara mleka. Mlekarama je predato 26.649.301 litar, ili dnevno 176.484 litra.

Slede najteži meseci za stočarsku proizvodnju

Lazić napominje da zbog visokih temperatura koje ne prijaju stoci, slede najteži meseci za stočarsku proizvodnju.

„Razlika u godišnjoj dinamici telenja ove godine izraženija je nego prethodnih godina. Poređenja radi, u prethodna tri meseca teljeno je 930 krava, a u naredna tri meseca očekuje se telenje 1.996 krava, ukazao je Lazić.

U naredna tri meseca teliće se 300 junica više nego u prethodna tri meseca, a sve ovo od stočara zahteva veći napor i obavezuje ih na ozbiljniji pristup radu jer naredni period predstavlja period borbe za laktaciju kod krava, dodao je on.

PKB će se truditi da sve uradi na najbolji način kako bi obezbedio proizvodnju za narednu godinu, odnosno laktacioni period.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Grad nije doneo odluku o poskupljenju prevoza!

Grad nije doneo odluku o poskupljenju gradskog prevoza!

Održana tradicionalna „Višnjijada“ u Ovči

Održana tradicionalna „Višnjijada“ u Ovči