in

PKB proslavlja Krstovdan u Glogonjskom ritu

PKB proslavlja Krstovdan - 25.09.2013
PKB proslavlja Krstovdan - 25.09.2013

PKB proslavlja svoju slavu Krstovdan, 27. septembra u hramu Vozdviženje Časnog krsta u Glogonjskom ritu.

Sveta liturgija počinje u 9h dok u 11h osvećenje semena pšenice na parceli gazdinstva „Lepušnica“. Slavski ručak je organizovan u restoranu „Kovilovo“ u 12h.

Poljuprivredno preduzeće PKB Korporacija i ove godine tradicionalno proslvlja slavu, Krstovdan. Svetu liturgiju služiće episkop banatski Nikanor a domaćin to jest domaćica slave biće Radmila Komatina, direktorka PKB „Inshre“.

Krstovdan se slavi kao uspomena na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina (280-337), obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Krstovdan je hrišćanski praznik, koji u pravoslavnom kalendaru slovi i kao Vozviždenje Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi. Ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom (313. godine) priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest. Prema predanju, patrijarh Makarije je, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru SPC gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik. Na Krstovdan se drži strogi post a mnogi vernici jedu samo hleb i grožđe. Običaj je da se na Krstovdan bere i posvećuje bosiljak.

PKB proslavlja Krstovdan više od dve decenije

Blagosiljanje setve prvi put je nastavljeno nakon Drugog svetskog rata, 27. septembra 1991. godine. Patrijarh Pavle je tada osveštao temelje Hrama i bacio prvo seme pšenice u brazde PKB Korporacije. Simbolično je dao do znanja ratarima da je svako zrno, bačeno u brazdu svetinja.PKB proslavlja Krstovdan

Krsnu slavu slave i radnici preduzeća kao i meštani Glogonjskog rita koji svojim prisustvom svake godine ulepšaju sveti praznik. Posebnu atrakciju predstavljaju članovi KUD u narodnim nošnjama koji  svojim raspoloženjem šire duh zajedništva, sreće i radosti.

Čestitamo PKB Korporaciji, meštanima, radnicima krsnu slavu. Neka Vam je srećan i blagosloven praznik Krstovdan, da Vas Krsni znak i sila Krsta Gospodnjeg čuva od svake nemoći, zla i propasti. Neka se preliju bačve sa vinom, domovi sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom. U sreći, zdravlju i veselju da slavite, dok je sveta i veka… Srećna slava, svima koji slave, lep provod svima koji odlaze u goste!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013

    Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov

    Počinje akcija “Plivaj i Uživaj” posvećena mališanima - 27.09.2013

    Počinje akcija „Plivaj i uživaj“ posvećena mališanima