in

Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov

Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013
Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013

Osnovna škola „Olga Petrov“ svaki septembar dočekuje zabrinuta, sa strpenjom iščekuju prvo školsko zvono jer broj upisanih predškolaca u prvi razred se iz godine u godinu drastično smanjuje.

Ove godine je prvi put u klupe selo 90 učenika što je najmanji broj u proteklih deset i više godina.

Osnovna škola Olga Petrov je ovu školsku godinu dočekala sa manje učenika nego lani, što je svakako zabrinjavajuće za ovakvu sredinu, mada je to generalni problem u celokupnom društvu. Proteklu školsku godinu u Padinskoj Skeli završilo je 906 đaka svih razreda, dok je ove godine u klupe selo svega 865 đaka.

„Broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola se dramatično smanjuje. Ove godine upisano je svega 90 učenika prvog razreda, što je najmanji broj u proteklih deset godina a i više“– izjavio je Branko Marković, pomoćnik direktora škole.

Naselja leve obale Beograda su poznata po kombinovanim odeljenjima, koja se novim propisom mogu razdvojiti kako bi se formiralo više odeljenja, tako da u školama ima manje đaka u više odeljenja. Elem, kombinovano odeljenje u kome je više od 15 učenika novim propisom se može razdvojiti, kao i kombinovano odeljenje sva četiri prva razreda, kao što je slučaj u naselju Dunavac u kome je više od 10 učenika.

Olga Petrov i ovu školsku godinu dočekala sa finansijskim problemima

Nova školska godina, nažalost je počela sa nerešenim finansijskim problemima. Kao i svake godine broj donatora sve manji, opština Palilula nema finansijskih sredstava koji bi razrešili problem i olakšali prosvetarima rad, a deci obezbedili udoban boravak i nesmetano obrazovanje.

PKB korporacija je ove godine pruž Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrovila pomoć školi kupovinom osnovnih sredstava za rad, dnevnike, obrasce, matične knjige, krede, sunđere, osnovna sredstva za higijenu i slično, što je za svaku pohvalu! Grad Beograd im je obezbedio besplatne udžbenike.

Jasno je da negativni „natalitetni trend“ hara društvom, što se negativno odražava i na prosvetne radinike, jer smanjenje broja dece kao i odeljenja znači i smanjenje obima posla koji dovodi do tehnoloških viškova. Smanjenje broja upisane dece je svakako pokazatelj krize koja nesrećno pogađa naše društvo, a posledica je sve manji broj sklopljenih brakova.

Prosvetari se nadaju da će doći bolji dani i da je obrazovanje učenika najvažnije za opstanak i napredak jednog društva. Problema ima na pretek, ali uspevaju da se uhvate u koštac sa njima, i okrenu se nekim vedrijim temama i događajima. No, naši školarci su zauzeli svoje pozicije i spremaju se za različita takmičenja, sportska nadmetanja, takmičenja u umetničkom stvaralaštvu i slično. Nadaju se da će kao i prošle godine imati priliku da učestvuju u kulturnim dešavanjima u našem gradu na opštini Palilula.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

PKB proslavlja Krstovdan - 25.09.2013

PKB proslavlja Krstovdan u Glogonjskom ritu