Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov

Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov

4 minuta za čitanje
1
Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013
Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013

Osnovna škola „Olga Petrov“ svaki septembar dočekuje zabrinuta, sa strpenjom iščekuju prvo školsko zvono jer broj upisanih predškolaca u prvi razred se iz godine u godinu drastično smanjuje.

Ove godine je prvi put u klupe selo 90 učenika što je najmanji broj u proteklih deset i više godina.

Osnovna škola Olga Petrov je ovu školsku godinu dočekala sa manje učenika nego lani, što je svakako zabrinjavajuće za ovakvu sredinu, mada je to generalni problem u celokupnom društvu. Proteklu školsku godinu u Padinskoj Skeli završilo je 906 đaka svih razreda, dok je ove godine u klupe selo svega 865 đaka.

„Broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola se dramatično smanjuje. Ove godine upisano je svega 90 učenika prvog razreda, što je najmanji broj u proteklih deset godina a i više“– izjavio je Branko Marković, pomoćnik direktora škole.

Naselja leve obale Beograda su poznata po kombinovanim odeljenjima, koja se novim propisom mogu razdvojiti kako bi se formiralo više odeljenja, tako da u školama ima manje đaka u više odeljenja. Elem, kombinovano odeljenje u kome je više od 15 učenika novim propisom se može razdvojiti, kao i kombinovano odeljenje sva četiri prva razreda, kao što je slučaj u naselju Dunavac u kome je više od 10 učenika.

Olga Petrov i ovu školsku godinu dočekala sa finansijskim problemima

Nova školska godina, nažalost je počela sa nerešenim finansijskim problemima. Kao i svake godine broj donatora sve manji, opština Palilula nema finansijskih sredstava koji bi razrešili problem i olakšali prosvetarima rad, a deci obezbedili udoban boravak i nesmetano obrazovanje.

PKB korporacija je ove godine pruž Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrovila pomoć školi kupovinom osnovnih sredstava za rad, dnevnike, obrasce, matične knjige, krede, sunđere, osnovna sredstva za higijenu i slično, što je za svaku pohvalu! Grad Beograd im je obezbedio besplatne udžbenike.

Jasno je da negativni „natalitetni trend“ hara društvom, što se negativno odražava i na prosvetne radinike, jer smanjenje broja dece kao i odeljenja znači i smanjenje obima posla koji dovodi do tehnoloških viškova. Smanjenje broja upisane dece je svakako pokazatelj krize koja nesrećno pogađa naše društvo, a posledica je sve manji broj sklopljenih brakova.

Prosvetari se nadaju da će doći bolji dani i da je obrazovanje učenika najvažnije za opstanak i napredak jednog društva. Problema ima na pretek, ali uspevaju da se uhvate u koštac sa njima, i okrenu se nekim vedrijim temama i događajima. No, naši školarci su zauzeli svoje pozicije i spremaju se za različita takmičenja, sportska nadmetanja, takmičenja u umetničkom stvaralaštvu i slično. Nadaju se da će kao i prošle godine imati priliku da učestvuju u kulturnim dešavanjima u našem gradu na opštini Palilula.

1 Comment

  1. NAJZAD SE NEKO SETIO DA NAPIŠE NEŠTO O DUNAVCU I ŠKOLI . DUNAVAC JE PRELEPO NASELJE PUNO CVEĆA I VEOMA UREĐENO ALI GA NIKO NE SPOMINJE DA SE NALAZI NA LEVOJ OBALI DUNAVA ILI LEVOJ OBALI BEOGRADA.

Ostavite odgovor

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja
Prethodna priča

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

PKB proslavlja Krstovdan - 25.09.2013
Sledaća priča

PKB proslavlja Krstovdan u Glogonjskom ritu

Poslednje od Kultura