Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

3 minuta za čitanje
Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja
Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

Stanovnici leve obale Beograda koji imaju daljinsko grejanje mogu da očekuju tople, ušuškane stanove tek od 15. oktobra kada počinje grejna sezona.
Iako su jutarnje temperature iznenađujuće niske, grejna sezona ipak počinje kao i svake godine ali sa jednom novinom, poskupljenje grejanja od 5.3 odsto.

Zvanična grejna sezona će početi 15. oktobra ali ako se ispoštuje odluka kao i svake godine, možda počne ranije. Do sada je bila zastupljena praksa da ako su temperature niže od 12 stepeni, Beogradske elektrane počinju sa zagrevanjem posle prvog oktobra. Što znači da početkom oktobra toplane sprovode funkcionalne probe gde se otklanjaju svi nedostaci u sisteme, koji se mogu videti pre puštanja sistema u nesmetani rad. Funkcionalne probe bi trebalo da traju do 10. oktobra.

Probe su od izuzetnog značaja jer tada građani mogu da otkriju problem u svojim stanovima, kao što je curenje iz instalacija. No „Begradska elektrana“ će narednih dana objaviti u kojim grejnim područjima i kojim danima se sprovodi funkcionalna proba.

Poskupljenje grejanja za 5.3 odsto?!

„Beogradska elektrana“ zahteva poskupljenje grejanja jer se povećala cena gasa, za domaćinstvo oko 4.4 procenta, kao i struje koja je poskupela od avgusta za 11 odsto. Po svemu sudeći smeši se novi iznos na uplatnicama po kvadratnom metru stana za građane.

„Beogradska elektrana“ poručuje da su spremni za novu grejnu sezonu jer se remont vredan 18.308.308.000 dinara privodi kraju. Tako da se ne očekuju problemi u snabdevanju prirodnim gasom jer je u rezervoarima za sada uskladišteno više od 30.000 tona mazuta.

„Problema u snabdevanHladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanjaju prirodnim gasom neće biti ali se nameće jedan veći problem a to je dug građana prema našem preduzeću koji iznosi oko 24.263.158 evra. Zato ćemo insistirati na rešavanju dotičnog problema jer je redovno plaćanje osnovni uslov za nesmetanu predstojeću grejnu sezonu“– rekli su nadležni Beogradske elektrane.

Možemo zaključiti da su elektrane spremne za novu grejnu sezonu, sa novim iznosom na uplatnicama, čekaju početak oktobra. Ne zaboravite da grejni dan traje od 6-22h, nedeljom om 07-22h sa tim da su elektrane dužne da produže grejni dan ukoliko su spoljašnje temperature izuzetno niske. Takođe, dužni su da u stanovima održavaju temperaturu oko 20 stepeni.

Da li će ranije početi grejna sezona, zbog nemilo niskih jutarnjih temperatura, da li će potrošaće iznenaditi i razočarati vest o poskupljenju grejanja, odlučiće Skupština grada. Do tada, uživajte u poslednjim zracima sunca jer kad stigne nova uplatnica biće veoma hladno… Dolazi skupa zima.

Leave a Reply

U osnovnim školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici - 23.09.2013
Prethodna priča

U školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici

Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov - 24.09.2013
Sledaća priča

Sve manji broj upisanih đaka u osnovnoj školi Olga Petrov

Poslednje od Vesti