U školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici

U školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici

3 minuta za čitanje
U osnovnim školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici - 23.09.2013
U osnovnim školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici - 23.09.2013

Od danas 23.09 u svim osnovnim školama na levoj obali Beograda biće uvedeni elektronski dnevnici. Što znači da će roditelji osnovaca imati mogućnost da provere izostanke deteta, raspored časova samo klikom na miš.

Naime, reč je o softveru koji je donirao Telenor i čija usluga će biti kompletno besplatna.

Na servisu je zaposleno osam operatera jer se uvodi i SMS servis gde slanjem poruke roditelji mogu saznati informacije o protekloj nedelji školovanja.

Osnovne škole konačno mogu da se pohvale elektronskim dnevnicima koji bi trebalo smanjiti izostanke školaraca jer će njihovi roditelji imati uvid u kompletno školovanje svog deteta. Svaki roditelje će dobiti korisničko ime i upustvo kako koristiti elektronski dnevnik. Takođe se uskore uvodi i SMS servis, koji će na nedeljnom nivou slati roditeljima poruke sa ocenama, izostancima za proteklih nedelju dana. Pored izostanaka i ocena, postojaće i opcija „dešavanja u školi“ gde su na raspolaganju datumi planiranih i završenih raspustai neradnih dana, kalendar kontrolnih zadataka, poziv na različite akcije i slično.

U osnovnim školama na levoj obali Beograda uvedeni elektronski dnevnici - 23.09.2013Sa obzirom na činjenicu da su današnji roditelji prezaposleni eto šanse da budu u toku sa školovanjem svog deteta gde će moći odmah da reaguju čim dete popusti u uspehu ili ne prisustvuje časovima. Tako da sa jedne strane imamo oduševljene roditelje sa druge nezadovoljne đake koji smatraju da previše školske kontrole ih sputava u odrastanju.

Takođe đaci smatraju da se školuju pod pritiskom jer dvorišta su preplavljena kamerama, plaše se da dobiju lošu ocenu jer će roditelji burno reagovati, previše kontrole izaziva strah od neuspeha i razočarenja roditelja.

Elektronski dnevnici ipak naišli na brojne kritike

Kao i svaka inovacija u našoj zemlji. Mnogi smatraju da će pojava elektronskog dnevika smatnjiti kontakt roditelja sa nastavnim osobljem, što nije dobro. Roditelji će SMS-om rešavati probleme svojih školaraca dok se deca pretvaraju u Windows aplikaciju. Takođe se postavlja pitanje informatičke pismenosti pojedinih profesora, spremnost i požrtvovanost da posle posla prionu na elektronski dnevnik.

No, bili živi pa videli! Možda baš ovaj sistem stane na put nestašlucima i destruktivnom ponašanju koje svaki dan potrese neku školu u Srbiji. Možda će se lični kontakt roditelja i nastvnog osoblja povećati jer roditelji praćenjem ocena dobijaju signal. Sigurni smo da pravovremeno alarmiranje roditelja neće proći bez rezultata jer ako roditelja blagovremeno obavestite o problemu, logično je da će odmah doći u školu.

Da li je bežanju sa časa i nestašlucima odzvonilo ili ne, saznaćemo uskoro! Možemo samo zaključiti da elektronski dnevnik polako postaje ispunjen roditeljski san. Nadamo se da će profesori biti revnosni u ažuriranju podataka što znači da podaci iz papirnog dnevnika moraju biti sinhronizovani sa elektronskom verzijom.

Leave a Reply

Jesen stiže dunjo moja
Prethodna priča

Jesen stiže, dunjo moja

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja
Sledaća priča

Hladni radijatori najavljuju poskupljenje grejanja

Poslednje od Vesti