in

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013
Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013

Žitelji Glogonjskog Rita već duži vremenski period imaju problem sa neodržavanjem zelenih površina što predstavlja pogodno tlo za razvoj krpelja, komaraca i zmija.

Dečiji park koji je predstavljao zelenu oazu ispunjenu dečijom igrom i rajom, pretvoren je u travom obraslu površinu koju niko ne posećuje. Opština Palilula nema sluha za probleme ali meštani svojom organizovanošću su uspeli da se izbore sa travnatom stihijom.

Jedan jedini park u Glogonjskom Ritu potpuno je zapušten jer su nadležni zaboravili na postojanje dotičnog naselja, zaboravili na važnost parka i zelenih površina u odrastanju mališana. U „Zelenilu Beograd“ kažu da nisu zaduženi i uputili nas na opštinu Palilula, a u opštini smo dobili odgovor da ni oni nisu zaduženi za dotičnu zelenu površinu ali da možemo poslati zahtev koji će uprava opštine razmotriti. Naravno, zahtev smo poslali ali odgovor nismo dobili.

Da li vi znate kojoj opštini pripadamo?!

Pa se pitamo, kojoj opštini mi pripadamo? Zar je moguće da naša opština nema sluha za najmlađe meštane koji su željni radosti, igre i bezbednog odrastanja?

Park, po mišljenju mnogih je važio za najlepštu oazu mira u naselju, ispunjen dečijim osmehom, igrama, druženjima. Ali, ipak je to neko prošlo vreme, sada zvuči kao bajka. Vremenom park je pretvoren u tužno neposećeno mesto koje žudi za pažnjom, decom, loptom…
U kakvom nas je stanju dočekao park možete pogledati na sledećim slikama.

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013 Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013 Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013 Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013 Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013

 

Iznad visoke trave i korova nazire se park sa dotrajalim klackalicama i ljuljaškama. Klackalica je polomljena dok ljuljaška još uvek odoleva zubu vremena, mada je više puta popravljana. Ovakav park nije omiljeno mesto mališana već krpelja i zmija. Pa smo se zapitali, „Da li je bezbednost dece na zavidnom nivou i da li park zadovoljava dečije potrebe?“

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013Evidento je da park, svojim sadržajem kao i uređenjem ne zadovoljava potrebe dece za bezbenom igrom, fizičkom aktivnošću, slobodnim kretanjem. Park predstavlja opasno mesto, jezgro krpelja, mesto gde se deca a i roditelji ne mogu osećati sugurno. Pitanje je da li ova zelena površina i može da se nazove parkom, nema cveća, česme, penjalica, dovoljno klupa, skulptura i sličnih spravica.

Šetajući “prašumom“ naišli smo na sugrađanku koja nam je rekla „Pre neki dan sam izašla sa detetom u park i zaradila krpelja, ovo je živa sramota. Park niko ne održava, kao pusto ostrvo! Ali moram prolaziti parkom jer nemam vremena da okolnim putem stignem do prodavnice“.

Da ne bi čekali nedgovornu i nekopetentnu opštinu Palilula meštani su stvar uzeli u svoje ruke i pokosili travu jer svi znamo da dečiji osmeh nema cenu. Ali rešen problem je kratkog daha, trava će opet slaviti pobedu uz oronule klackalice i ljuljaške. A mališani će, izgleda dugo dugo čekati adekvatan kutak za igranje kakav imaju druga Beogradska deca!

Park u Glogonjskom Ritu leglo krpelja i zmija - 21.05.2013
Tužno je da naselje, Glogonjski Rit koje je važilo za najlepše i najuređenije, koje su posećivale mnoge strane delegacije, svetski državnici, doživi ovakvu sudbinu. Naselje je izgubilo svoj sjaj ali to ne znači da treba okretati leđa problemima već uhvatiti se u koštac sa njima.

Zahtev za bolje održavanje zelenih površina smo poslali kao i zahtev za uređenje parka. Do realizovanja istog, apelujemo na meštane da se udruže i obezbede bolje sutra. Takođe apelujemo na vlast da dečiji park bi trebalo biti ispunjen zanimljivim dečijim rekvizitima za igru, cvećem, pokošenom travom, pogodan za boravak i druženje nasih najmlađih sugrađana. A opštini Palulula, stidite se svog postojanja, svoje neorganizovanosti, nekopetentnosti!

Mi na ovome nećemo stati, nego ćemo nastaviti da lobiramo, saznamo ko je odgovoran i urgiramo da se jedini park u Glogonjsom ritu održava u skladu sa zakonom.

Čisto podsećanja radi, jedinica lokalne samouprave je dužna da na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima („Sl. glasnik RS“, br. 88/2011) član 2. tačka 12. vrši održavanje javnih zelenih površina.

Dok je gradska komunalna inspekcija dužna da obavlja kontrolu pružanja komunalnih usluga javnih komunalnih preduzeća koji su poverene komunalne delatnosti među kojima je i uređenja i održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina.

Jedan od osnovnih ciljeva blog/portala leve obale Beograda je da ukažemo na probleme, kritikujemo odgovorne i naravno pohvalimo kad god se uradi nešto dobro, zato se pridruži akciji „LOBIraj i ti“.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Poštovani sugrađani,

    ne morate uvek da sačekate gradsko zelenilo da oni pokose travu ili očiste park, to možete „rekreativno“ da sami uradite, kao i da skupite novac i zasadite neko drvo koje košta između 10-20 evra, klupe takođe možete sami možete da održavate…jednom rečju kada se lep čovek redovno kupa i održava njegova lepota može doći do izražaja, ali ako se taj isti ne kupa, ne češlja, ne šiša nego čeka nekog drugog…..mnogo mu vredi to što je lep. Dakle, nešto možemo i sami….zar ne, zbog nas samih koji tu živimo. Pozdrav

Most Borča – Zemun nakon video snimka i slike iz vazduha

Krnjača: Na Zrenjaninskom nakon saobraćajnog udesa usledila tuča

U saobraćajnoj nesreći na Zrenjaninskom putu povređen muškarac