in

Od ove godine „panik tasteri“ u Beogradskim vrtićima

Bezbednost u beogradskim vrtićima je na prvom mestu, ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Zato je ove godine, pored stalne borbe za povećanje broja mesta za mališane, veliki posao i modernizacija sistema obezbeđenja.

Jedna od ideja Gradske uprave, za koju će se zalagati da zaživi, jeste da se u svim objektima predškolskih ustanova uvedu „panik tasteri” – moderni sistemi alarmiranja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno. Tastere će aktivirati i alarmnim sistemima za noćne i ulaske u dvorišta i objekte vrtića vikendom, ali i kada dečja ustanova ne radi.

Kako bi se povećala bezbednost dece i imovine u obdaništima koja je, naročito noću i vikendima, često meta vandala, krajem prošle godine urađen je elaborat o bezbednosti dece u vrtićima i zaštiti imovine predškolskih ustanova. Detalji ovog projekta se još razmatraju pa će se posle ispitivanja tržišta i analize odlučiti da li je isplativije da se „panik tasteri” kupe ili iznajme sa mesečnom nadoknadom.

Kako će izgledati i gde će se nalaziti u objektu, za sada nije poznato. Ipak, obuka za korišćenje „panik tastera” neće biti potrebna, a sve predškolske ustanove blagovremeno će dobiti uputstva o tome kada i ko može da pritisne taster.

Jedna od ideja je da noću ovaj bezbednosni sistem funkcioniše po principu alarma, odnosno da to bude sistem za upozoravanje službi sa kojima će biti povezan ukoliko se desi neovlašćeni ulazak u vrtiće i njihova dvorišta.

Osim veće bezbednosti dece u prestoničkim vrtićima, jer bi sistem omogućio brzo reagovanje u hitnim situacijama, sekretarijat ima nameru da uvede i kartice koje će dobiti roditelji kako bi mogli da uđu u vrtiće. Time bi se uštedelo u gradskoj kasi jer bi imali tačan uvid prisutnosti mališana na dnevnom nivou i krajnji obračun na osnovu dolazaka i isporučenih obroka.

„Sigurni smo da će ovo biti jedan od boljih projekata u predškolskom obrazovanju jer će uliti više sigurnosti roditeljima koji svakog dana ostavljaju oko 60.000 dece u beogradske vrtiće, ali će i olakšati posao zaposlenima u predškolskim ustanovama koji rade jedan od najodgovornijih poslova.“ rekao je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Foto: Ilustracija

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Roditelji dece u školi „Olga Petrov“ najavljuju protest

    Najava protesta urodila plodom! Rešen problem kod škole „Olga Petrov“