Otvoren ženski migrantski centar u Borči

u Vesti

Žene i devojčice izbeglice i migrantkinje danas su dobile Ženski centar u okviru društvenog centra ADRA u Borči, saopšteno je iz UN Woman.

Cilj ovog centra koji će se prostirati na 120 kvadratnih metara je osnaživanje, reintegracija i programi ekonomske podrške ženama i devojčicama izbeglicama i migrantkinjama.

One će, u okviru ovog centra, moći da pohađaju razne kurseve, steknu nove životne veštine i dobijaju besplatnu psihosocijalnu podršku.

– Žene izbeglice i migrantkinje nisu žrtve već osobe koje imaju pravo da ostvare svoje potrebe i Ženski centar je tu da stvori uslove da se ta prava, ili makar njihov deo, ostvare i da vaše vreme učinimo korisnijim i lepšim – rekao je direktor ADRA Igor Mitrović.

Otvaranje Ženskog centra je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, koja kroz različite aktivnosti pomaže žene izbeglice od početka krize 2015. godine.

– Većina žena i devojčica izbeglica i migrantkinja se na svom putovanju suočava sa različitim formama nasilja i kršenja ljudskih prava. Takođe, kulturološke razlike, različite verske i društvene tradicije, kao i jezičke barijere predstavljaju dodatne izazove za žene izbeglice koje žele da ostvare svoja prava i dobiju neophodnu pomoć – saopštila je ADRA.

Ovaj ženski migrantski prostor će se nalaziti u okviru centra namenjenog deci, mladima i roditeljima smeštenim u Centru za azil u Krnjači, ali i onima iz lokalne zajednice. Time se odvaja jedan ogranak sa užom namerom.

Istovremeno, Vlada republike Srbije je saopštila da će uz pomoć humanitarnih organizacija u regionu proširiti kapacitete za smeštaj migranata. U planu je izgradnja dodatnog bloka Prihvatilišta za strance u Padinskoj skeli.

Foto: Ilustracija

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Vesti

Idi na VRH