Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Otvoren ženski migrantski centar u Borči

u Vesti od
Bitolj – Restoran i kafana

Žene i devojčice izbeglice i migrantkinje danas su dobile Ženski centar u okviru društvenog centra ADRA u Borči, saopšteno je iz UN Woman.

Cilj ovog centra koji će se prostirati na 120 kvadratnih metara je osnaživanje, reintegracija i programi ekonomske podrške ženama i devojčicama izbeglicama i migrantkinjama.

One će, u okviru ovog centra, moći da pohađaju razne kurseve, steknu nove životne veštine i dobijaju besplatnu psihosocijalnu podršku.

– Žene izbeglice i migrantkinje nisu žrtve već osobe koje imaju pravo da ostvare svoje potrebe i Ženski centar je tu da stvori uslove da se ta prava, ili makar njihov deo, ostvare i da vaše vreme učinimo korisnijim i lepšim – rekao je direktor ADRA Igor Mitrović.

  U Krnjači sleteo sa puta i poginuo

Otvaranje Ženskog centra je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, koja kroz različite aktivnosti pomaže žene izbeglice od početka krize 2015. godine.

– Većina žena i devojčica izbeglica i migrantkinja se na svom putovanju suočava sa različitim formama nasilja i kršenja ljudskih prava. Takođe, kulturološke razlike, različite verske i društvene tradicije, kao i jezičke barijere predstavljaju dodatne izazove za žene izbeglice koje žele da ostvare svoja prava i dobiju neophodnu pomoć – saopštila je ADRA.

Ovaj ženski migrantski prostor će se nalaziti u okviru centra namenjenog deci, mladima i roditeljima smeštenim u Centru za azil u Krnjači, ali i onima iz lokalne zajednice. Time se odvaja jedan ogranak sa užom namerom.

  "Bela čaplja" organizuje čišćenje priobalja za pomoć malom Jovanu

Istovremeno, Vlada republike Srbije je saopštila da će uz pomoć humanitarnih organizacija u regionu proširiti kapacitete za smeštaj migranata. U planu je izgradnja dodatnog bloka Prihvatilišta za strance u Padinskoj skeli.

Foto: Ilustracija

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh