in

Ulica u Borči kao plod nadrealnog sveta

Posledice urbanističkog haosa i neusaglašenog razvoja lokalne zajednice trpe godinama meštani jednog kraka ulice Mihaila Šolohova.

Ukoliko ulazite kolima u ovu ulicu, morali biste dobro da porazmislite da li je vaše vozilo dovoljno usko da prođe između bandera koje se nalaze – nasred ulice!?

Kako se to desilo?

Na pitanje šta je prvo postavljeno, bandera ili asfalt, komšija zvani Mitar izjavljuje da su prvo bile postavljene bandere, a kasnije se uličica i asfaltirala.

Naime, ova ulica je nekada bila samo prolaz između parcela, od kojeg je nastalo sokače. Koliko je Mitar upućen, građani ulice su davnih dana, samoinicijativno i, naravno, uz pomoć nekoga iz Elektrodistribucije, uveli struju. Tada su i postavljene bandere na mestu na kome su i sada.

Kada je rešeno da sokače postane ulica, vlasnici placeva su se dogovorili da svaki da oko pola metra do metar dužine placa da se tuda protera asfalt.

Tako su bandere i bez pomeranja došle bliže sredini ulice. Prilikom asfaltiranja, opština i „Beograd put“ su ih samo ostavili tu gde jesu.

Šta se uradilo?

Praktično – ništa. Stanje je godinama takvo kakvo jeste, podnet je zahtev još pre 6 godina. Pre nekoliko godina je ova ulica bila i tema u Beogradskoj hronici. Od strane nadležnih suštinski je obećano još pre 3 do 5 godina da će se rešiti problem, ali nikoga nema.

U međuvremenu, stanari ulice se snalaze, navikli su i na vožnju i parkiranje pored ovih bandera. Međutim, samo pogled na tu neobičnu ulicu dosta govori o urbanističkom apsurdu koji vlada na levoj obali.

Očekujemo da nadležni iz odgovornih institucija što pre reše problem građana kako bi ova nadasve čudna ulica postala funkcionalnija i jednostavnija za život.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

  1. Dobro jutro!
    Mali je ovo prostor za moj komentar. Nedopustivo je da bandera stoji na sredini ulice, ali nije jedini problem te vrste u Borči. Ako pođete iz ul.Narodnog fronta i uđete u Mioničku, molite Boga da vam niko ne naiđe u susret, jer je deo ulice dovoljno širok samo za jedan automobil.Tako je sve dok ne prođete oštar ugao, tj. proširenje kod jedne garaže, čiji vlasnik nije hteo da odstupi od svog placa (kažu da je već ustupio deo svoje imovine za ulicu i više neće), kao ni ostali celom dužinom tog uzanog prolaza.
    Zatim, kad pođete od toplane u Borči, oko groblja, prema školi Stevan Sremac, na samom uglu ulica već treću zimu čeka jedna velika, trougla rupa, u koju može da upadne dobar deo točka automobila i uništi trap.
    Ali, ni to nije sve.
    Ispred osnovne škole Jovan Ristić nalazi se trokraka raskrsnica. Ucrtana su samo dva pešačka prelaza, tako da deca moraju ići uokolo kao bi došla do pešačkog prelaza. A koje dete ima strpljenja za to? Time im je ugrožena bezbednost. Osim toga, pešački prelaz ulice Bratstva i jedinstva je izdignut, ali se ne prostire od ivičnjaka do ivičnjaka, već je kraći od širine ulice, a ivičnjaci su oboreni za parking mesta u neposrednoj blizuni, ali ne i na samom prelazu, tako da majke sa decom u kolicima ili invalidne osobe u kolicima, kad zakorače na pešački prelaz, moraju da se bore sa prostorom uz sam ivičnjak, gde upadaju točkovi. Ako je neko dovoljno revnostan, doći će, videti i popraviti. To treba da obilaze „gradski oci“, da na to reaguju, a ne samo da se trofejno slikaju pored radova u toku. Sve vas srdačno pozdravljam.

  2. Vera, pesacki prelazi ispred skole se nalaze tacno kod oba ulaza u dvoriste, tako da ne vidim sto bi deca isla negde uokolo… Postali smo malo razmazeni reklo bi se, 2 pesacka u razmaku od 100m i vi bi izgleda i treci??? Ne znam samo gde…

Otvoren ženski migrantski centar u Borči

Jazz varijacije u mrkloj pančevačkoj noći