in

OPREZ: Invazija komaraca i krpelja

OPREZ: Invazija komaraca i krpelja na levoj obali
OPREZ: Invazija komaraca i krpelja na levoj obali

Dolaskom proleća i sunčanih dana građani leve obale Dunava susreću se sa problemom krpelja čiji ubod na koži može da prođe bez posledica ali može se desiti i da prenese lajmsku bolest. Pored krpelja stručnjači očekuju i invaziju komaraca.

Lepo vreme svakako treba iskoristiti za odlazak u prirodu ali treba izbegavati neuređene zelene površine jer sve što pravi senku i vlagu stvara dobre uslove za razmnožavanje krpelja i komaraca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“, u Srbiji se godišnje u proseku prijavi oko 800 obolelih od lajmske bolesti u svim starosnim kategorijama.

Krpelja i komaraca ima najviše u priobalnom pojasu Dunava, koji na ljude prenose čak 14 opasnih oboljenja a na životinje bolest babeziju od koje većina pasa ugine i crnog crva koji je veoma opasan.

Zaštita od krpelja

Dr Nevenka Pavlović iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti savetuje da preventivno svakoga dana po povratku iz prirode pregledate kompletno telo i glavu. Kada se krpelj vidi na telu, čak i ako je zaražen, ako se pravilno izvadi, sprečava se mogućnost infekcije.

OPREZ: Invazija komaraca i krpelja na levoj obali

Važno je pregledati mesta gde je koža najtanja – pazuh, ispod dojke, oko pupka, prepone, glavu i iza uha. Kod dece se često mogu naći na glavi jer je dete nisko i više se igra u travi nego odrasli pa lakše pokupi krpelja glavom odnosno gornjim delom tela.

Koristite repelentna sredstva koja odbijaju krpelje i sprečavaju njihovo hvatanje za čoveka. Otkrivene delove tela i odeću treba poprskati (ili premazati) nekim od repelenata čije trajanje odbojnosti traje od četiri do šest sati.

Najezda komaraca Zapadnog Nila

Direktor Instituta „Batut” Dragan Ilić očekuje i ovog leta veliku najezdu komaraca.

„Očekujemo veliki broj komaraca a samim tim i povećan broj obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Multisektorsko telo koje je formirano u ‘Batutu’ u stalnom je zasedanju vezano za groznicu Zapadnog Nila. Prati se situacija da u slučaju većeg broja infekcija blagovremeno reagujemo”, rekao je Ilić.

Komarac

Do sada oko 20 građana se žalilo na ubode krpelja. Pošto se mi ne možemo pohvaliti dobro uređenim zelenim površinama, znajte da krpelji i komarci vrebaju u travi i da i vi možete postati njihov izvor hrane.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Nekada kad su nas zaprasivali iz aviona nekakvim navodno stetnim preparatima mi u Beogradu nismo ni znali za krpelje, zitne bube a i komaraca je bilo manje. Sada nas zaprasuju ( i to vrlo retko ) nekim “ ekoloskim “ sredstvima po evropskom standardu ali zato nemozemo da se odbranimo od stetocina.
    Vratite nam DDT ( bili smo mnogo zdraviji uz njega ) i oslobodite nas raznih buba

  2. Opet idemo sad ove godine razvaljivanje nespavanje po celu noc ovo je strasno neko treba zaista nesto da preduzme jer utice i na zdravlje ljudi koji na posao idu neispavani jer je broj komaraca koji svake godine pokriva levu obalu prevelik zbog stajacih voda i kanala sebes,vizelj kubici kod nasipa itd.
    Naravno na nas niko nemisli sve mudonje se izlezavaju po centru tamo jedva da neki komarac postoji i niko nemari za ono sto mi prezivljavamo svake godine.

Partizan pobedio PKB u Padinskoj Skeli

Padinska Skela ugostila Partizan posle 17 godina

Otvorena prva Idea Super u Borči

Otvorena „Idea super“ u Borči