in

Od danas prvog januara besplatan vrtić za treće dete

Od prvog januara besplatan vrtić za treće dete
Od prvog januara besplatan vrtić za treće dete

Od prvog januara pravo na besplatan vrtić, imaće treće, četvrto i svako naredno dete u porodici. Pravo na besplatna vrtić imaće oko 4. 200 mališana svih predškolskih ustanova u našem gradu.

Država je rešila da pomogne beogradskim porodicama sa trećim detetom, da im besplatnim boravkom deteta u vrtić na neki način olakša roditeljstvo a mališanima ulepša detinjstvo.

Od prvog januara besplatan vrtić za treće deteDa bi porodica ostvarila pravo na besplatan vrtić neophodno je podneti zahtev Sekretarijatu za dečju zaštitu, kojim se ostvaaruje pravo na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi. A dosadašnji korisnici usluga koji su imali pravo na regresirano plaćanje za treće i svako naredno dete od 50 odsto, neće morati ponovo da podnesu zahtev. Takvi korisnici su već evidentirani, pa će Sekretarijat za dečiju zaštitu izmeniti rešenja koja će važiti od 1. januara 2014. godine.

Dotična olakšica važi i za decu koja su upisana u „celodnevni oblik rada – program pripreme za školu, odnosno predškolce koji imaju celodnevni boravak u vrtićima. Inače, pripremni predškolski program u trajanju do četiri sata već je besplatan za sve mališane koji se pripremaju za školu.

Svim predškolskim ustanovama dostavljeno je upustvo sa preciznim informacijama o besplatnom boravku trećeg deteta, tako da roditelji svaku nedoumicu mogu rešiti u razgovoru sa nadležnima predškolskih ustanova.

Svaki zakon koji ima za cilj poboljšanje socijalne politike, pa i indirektni uticaj na natalitet je svakako dobrodošao. Statistika je pokazala da je broj porodica sa trećim detetom sve manji i manji, tako da bi ovaj zakon trebalo da stimuliše rast i povećanje nataliteta u našem gradu.

E pa dragi roditelji, početak godine je idealan za planiranje porodice. Nadamo se da će zakon uticati na povećanje kvaliteta života porodica sa više dece i stimulisati natalitet u našem Beogradu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Srećna Nova godina i Božićni praznici, Vaš i naš Lobi - 2014

    Srećna Nova godina i Božić, Vaš i naš Lobi

    „Božićne čarolije“ ispred Crkve Svetog Luke u Krnjači

    „Božićne čarolije“ ispred Crkve Svetog Luke u Krnjači