in

Od 1. septembra uniforme u školama!

U najmanje stotinu škola širom Srbije osnovci će nositi uniforme od 1. septembra. To pokazuju podaci Ministarstva prosvete na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji.

Mnoge škole se nisu izjasnile, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da im đaci nose odeću sa grbom počele su da prave finansijske planove i traže rešenje kako će uniforme da izgledaju.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija dobrovoljna i da će se uniforme uvoditi samo u školama u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. U Požarevcu su 62 od 71 škole izrazile želju da uniformišu svoje đake, dok je u Užicu, primera radi, svega devet od 44 ustanove glasalo za uvođenje uniformi.

U Ministarstvu navode da uniforme ne treba da budu skupe, da to može da bude i obična majica, a da je cilj da se razvije kolektivni duh, da se povećaju svest i odgovornost učenika, a da škole dobiju dodatni imidž.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nema kasnijeg polaska na liniji 104 jer ima malo putnika!

Poljoprivredna škola na XVI međunarodnom takmičenju u aranžiranju cveća