in

Od 01. januara dugovanja za komunalije u rukama izvršitelja

Od 1. januara nove godine, sva stara dugovanja komunalnim preduzećima, uključujući i „Infostan“, koja su se nalazila u fiokama sudova, preseliće se u ruke izvršitelja.

Sugrađani koji imaju neizmirene račune, a koji ne žele dodatne troškove izvršenja, mogu da se do kraja godine prijave za reprogram duga.

Kako objašnjavaju u JKP „Infostan„, ova zakonska odredba odnosi se na sve stare predmete, ali kojom će brzinom te postupke rešavati izvršitelji nije njihova nadležnost da bi mogli da kontrolišu.

Prinudna naplata komunalnih preduzeća je u skladu za Zakonom o izvršenju od 2012. godine prešla iz nadležnosti sudova u nadležnosti javnih izvršitelja – navode u ovom preduzeću. – A ubuduće će se ovo odnositi i na zaostala dugovanja.

Građani, čiji se postupci vode pred sudovima, od Nove godine mogu da očekuju da im iznenada izvršitelji udare zabranu na platu, ili na drugi način nalate dugove.

Pokrećemo postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana, kako potraživanja ne bi zastarela. Preduzeće postupke pokreće četiri puta godišnje, posle tri neplaćena računa. Iako nismo u obavezi da upućujemo opomene pred utuženje, ipak šaljemo, dajući im dodatni rok da plate – objašnjavaju u „Infostanu“.

Beograđani se prijavljuju za reprogram najčešće na 12 mesečnih rata. Dug se umanjuje za 15 odsto ukoliko se plati u celosti.

Podsećamo da svakog meseca na računu objedinjene naplate korisnici imaju uvid o svim dugovanjima, te su na taj način precizno informisani o svojim neizmirenim obavezama.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Kazete na racunima Infostana pise koliko dugujemo? Pise ali to je dug sa kamatom a koliko sam ja shvatio, kad zakljucimo ugovor za reprogram, otpisuju se kamate i reprogram se pravi na glavnicu odnosno na realan dug. Ili ja to nisam dobro shvatio?

Đački horovi iz Koteža i Borče prethodnih dana na velikim nastupima (VIDEO)

Naplate čišćenje septičke jame pa cisternu isprazne u obližnji kanal!