in

Đački horovi iz Koteža i Borče prethodnih dana na velikim nastupima (VIDEO)

U nedelju, 07. decembra, u Kombank dvorani na otvaranju najvećeg seminara za mlade, pevalo je 250 đaka iz 7 beogradskih osnovnih škola, mežu njima i đaci iz Koteža i Borče.

Đaci osnovne škole „Vasa Pelagić“ Kotež, nastupili su na čelu sa nastavnicom muzike Aleksandrom Stanković. Učenici škole „Rade Drainac“ bili su na manifestciji sa nastavnicama Anom Božović i Ivanom Ostojić.

Združeni hor čak sedam škola je izazvao ovacije i suze preko 1300 učesnika seminara jer su pevali pesmu Đorđa Balaševića „Neki novi klinci“.

 

Juče, 10. decembra, mali hor škole „Vasa Pelagić“ iz Koteža, nastupio je u okviru projekta „Beograd peva“, i to sa mališanima još 5 škola sa različitih beogradskih opština.

Muzička kultura je veoma bitna u tom najranijem uzrastu jer razvija kod dece socijalizaciju, empatiju, toleranciju, memoriju, smanjuje vršnjačko i svaki vid nasilja, te je jako bitno da profesionalci vode nastavu muzike u nižim razredima osnovne škole.

 

Na koncertu je 300 dece, uzrasta od 7 do 10 godina, iz 6 beogradskih škola, pevalo, družilo se i stoički podnelo višečasnovne probe.

Deca su pokazala da, iako su mlada po godinama, po zrelosti su to mali ozbiljni ljudi, budući stubovi našeg društva. 

Projekat je osmislilo Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije, a prepoznao i podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda i uz pomoć opština, završni koncert je protekao u fantastičnoj atmosferi.

Opština Palilula je pomogla našem horu tako što je obezbedila majice za naš hor, kao i autobuski prevoz do Dečjeg kulturnog centra i nazad, te koristim ovu priliku da im se svima zahvalim – rekla nam je profesorka muzike Aleksandra Stanković iz osnovne škole u Kotežu

Tri meseca su probe trajale, spremao se veliki program, 8 pesama koje su komponovali naši eminentni dečji kompozitori na tekstove najpoznatijih dečjih pesnika.

Kako dodatno saznajemo, hor osnovne škole „Vasa Pelagić“ iz Koteža nastupiće i na ovogodišnjoj priredbi povodom dodele paketića, koju organizuje opština Palilula.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sledeće godine rekonstrukcija OŠ „Rade Drainac“ u Borči

Od 01. januara dugovanja za komunalije u rukama izvršitelja