in

Novi Dom zdravlja u Borči u narednih 5 godina

Dom zdravlja u Borči

Iako je Dom zdravlja u Borči renoviran pre nekoliko godina ulazi za bolesne i zdrave nisu odvojeni, pa su gužve na opštoj praksi i pedijatriji svakodnevna pojava.

I pored nekoliko nedostataka uslovi lečenja su danas sigurno bolji. Verovatno se većina građana Borče seća dana kad je Dom zdravlja zgradu delio sa Mesnom zajednicom, bibliotekom, pa čak i lokalnim radiom Bonton.

Međutim, jedan od najvećih problema Doma zdravlja u Borči, kažu pacijenti, jeste to što moraju da se ispovedaju sestrama zbog čega su došli.

Pacijentkinja N. R. (74), koja ni za živu glavu nije htela da se slika, niti da joj se objavi ime jer se cela njena porodica leči u toj zdravstvenoj ustanovi, kaže da nije zadovoljna uslugom koju dobija.

„Na opštoj praksi rade tri doktora. Gužve su neverovatne. Jeste epidemija gripa na vrhuncu, ali mora da bude neke organizacije. Ja sam srčani bolesnik i moram redovno da pijem terapiju. Zbog toga dolazim po recepte. Nekada se desi da čekam i po nekoliko sati iako mi je pregled bio zakazan na primer za dva sata. Najviše mi smeta što nas medicinska sestra pita zbog čega smo došli. Mi onda moramo, pred punom čekaonicom, da joj se ispovedamo. Svi slušaju. Neke ljude je i stid. Radila sam ceo vek u zdravstvu i takva praksa nikada nigde nije bila. Sada, kada me je sestra pitala zbog čega sam došla, rekla sam joj da ću to da kažem doktorki, a ne njoj. Njeno je da pokupi knjižice i radi svoj redovni posao“, ogorčena je naša sugrađanka.

Apel na nesavesne vozače

SO Palilula apeluje na nesavesne vozače da ne parkiraju automobile ispred Doma zdravlja, a pacijentima savetuju da pozovu službe koje su nadležne za uklanjanja vozila.
– Mi smo renovirali tu ustanovu i vodili računa i o prilazu zgradi.

Pacijent Nenad. S. dodaje da je sada već skoro nemoguće kolima da stignete ispred Doma zdravlja, „Mi koji živimo u ulicama Sonje Marinković i Petra Drapšina obraćali smo se opštini Palilula da reaguje, jer se dešava da vozilo Hitne pomoći, zbog gužve, mora da vozi travnatom površinom ne bi li se izvuklo iz kruga zgrade“.

Dom zdravlja u Borči Borča kao najveće naselje na levoj obali Dunava u Beogradu koje ima oko 70.000 stanovnika zaslužuje, ako ne bolnicu onda makar još jedan dom zdravlja, što je i potvrdila direktorka DZ „Milutin Ivković“.

„Svi problemi će se rešiti, jer u narednih pet godina Borča bi trebalo da dobije novu zgradu, koja će imati sve uslove za pacijente i lekare. Što se tiče toga da medicinske sestre ispituju pacijente zašto su došli, mislim da je u pitanju nespretno postavljeno pitanje. One bi trebalo da saznaju da li je neko hitan slučaj ili ne i naprave prioritete za pregled. Konkretno, trebalo bi da pitaju pacijente da li su hitan slučaj ili ne, jer mnogi dolaze po recepte i upute za specijaliste. Naravno da ću skrenuti pažnju kako zaposleni u DZ Borča moraju da komuniciraju s pacijentima“ – kaže dr Kalezić Milošević.

Ako je našim sugrađanima najveći problem pitanje „Zbog čega ste došli?“ i što moraju da se „ispovedaju“ u Domu zdravlja u Borči, onda smo mi pravi srećnici. Naime, ne smetaju nam velike gužve kod lekara opšte prakse, zakrčenost prostora ispred zgrade zbog mnogobrojnih parkiranih vozila, loša snabdevenost lekovima ili nedostatak medicinskih radnika.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. mislim da je suludo praviti dom zdravlja , kada broj stanovniko odvano premasuje sve vece gradove u srbiji . ovde bi trebalo, odmah da se napravi bolnica i to ozbiljna , s obzirom na konstantan priliv stanovnika . vec sada se kasni , a mogu zamisliti sta ce se desavati za 5 godina . hoce li neko , konacno , planski da vrsi izgradnju u ovom gradu ….

Odran pas u Borči

STRAŠNO! Odran pas bačen pored kontejnera u Borči / Uznemirujuće fotografije

Napad na Rome u naselju Jabučki rit

Napad na Rome u naselju Jabučki rit