in

Nesnosan smrad se širi Levom obalom

Nesnosan smrad se širi levom obalom - 2014
Nesnosan smrad se širi levom obalom - 2014

Večeras smo u naseljima osetili neprijatne mirise koji dolaze sa njiva pa se većina građana Leve obale „povuklo“ u svoje domove. Mnogi će pre reći smrad ili miris balege umesto neprijatni mirisi dok se u vazduhu oseća miris stajskog đubreta.

Neprijatni mirisi koji ponovo se šire Levom obalom u proteklih nekoliko godina su redovna pojava u letnjim mesecima. Sekretarijat za zaštitu životne sredine predhodnih dana je zabeležio više poziva uznemirenih građana.

Neprijatni mirisi se šire Levom obalom u zavisnosti od ruže vetrova odnosno moguće je da se u pojedinim delovima naselja oseća baš jak smrad dok u drugima ne.

Nadležni iz PKB-a su rekli da zbog padavina nisu stigli na vreme da završe zaoravanje stajnjaka na njivama što je razlog zbog kog se neprijatni mirisi šire Levom obalom.

Vetar duva kako on hoće

Rešenje postoji ali se ne primenjuje!

Đubrivo je prvo potrebno prosušiti, pa tek onda đubriti njive i odmah nakon toga zaorati. Svakako će postojati neprijatni mirisi ali ne u ovolikoj meri.

Dodatni problem nas žitelja Leve obale jeste što živimo tik uz njive gde je smrad najintenzivniji. Nemamo potvrde iz drugih naselja ali verujemo da su i oni u kućama.

Iz Sekretarijat za zaštitu životne sredine najavljeno merenje vodonik-sulfida na teritoriji Pančeva jer su Pančevci pre par dana usled nepovoljlnog vetra osetili ovaj nesnosan smrad.

Nesnosan smrad od svoje jačine stvara mučninu i mnoge ljude tera na povraćanje, zato izbegavajte da boravite napolju ako osetite neprijatan miris.

I mi ćemo kontaktirati Sekretarijat za zaštitu životne sredine ali ni ove kao ni prošle godine nam ništa neće pomoći.

Pretpostavljamo da ćemo dobiti odgovor kao i predhodnih godina – da mirisi nisu štetni, već neprijatni, da je to normalna pojava u letnjim mesecima kad se njive đubre, da nema nikakvih toksičnih materija u vazduhu itd.

Zato opet citiramo prošlogodišnju preporuku:

„Leka nam definitivno nema. Opasno nije, ali od ovog smrada koji ulazi pod kožu se ne može normalno živeti! Zato, građani leve obale Dunava u Beogradu, nabavite gas maske!“

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Četiri sorte PKB pšenice priznate u Evropskoj uniji

U OŠ „Kraljica Marija“ otvorena vrata za više od 440 mališana iz Ovče