in

Četiri sorte PKB pšenice priznate u Evropskoj uniji

Četiri vodeće sorte pšenice PKB „Agroekonomika“ predstavljene su na „Dan polja stranih žita“ u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Padinske Skele.

Doktor Nenad Đurić, rukovodilac Odeljenja za selekciju stranih žita, predstavio je pet vodećih sorti pšenice PKB „Agroekonomika“ od kojih su čak četiri priznate u Evropskoj uniji.

Vodeće sorte jesu talas, ratarica, vizeljka, merkur i vitka, sve one osim vitke pariraju stranim sortama. Na oglednom poju „Agroekonomika“ zasađeno je 30 sorti pšenice i jedan hibrid raži četiri semenske kuće.

Četiri sorte PKB pšenice prizate u Evropskoj uniji

„Cilj ogleda jeste da se uporede sortimenti koji su aktuelni u našoj domaćoj ponudi i da vidimo da li smo konkurentni na tržištu. Nadam se da je ogled adekvatan i da ćemo prikazati sliku koju smo želeli da dobijemo“, izjavila je Divna Simić v.d. direktora PKB „Agroekonomika“.

Žetva pšenice i tritikalea je uveliko počela a biće završena u prvoj dekadi jula. Požnjeveno je sedam odsto zrele pšenice a očekivani prinos na žetvenoj površini je oko 5,5 tona, procenjuju ratari.

Godina za pšenicu je bila specifična a poljoprivrednici je čak i nazivaju godinom „žute rđe“ što je jaki patogen koji je napao list pšenice. Međutim, ko je zaštitio useve u pravom momentu i sa odgovarajućim sredstvima može da očekuje dobar prinos.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kreativne i likovne radionice za mališane u Padinskoj Skeli

Kreativne i likovne radionice za mališane u Padinskoj Skeli

Nesnosan smrad se širi levom obalom - 2014

Nesnosan smrad se širi Levom obalom