Četiri sorte PKB pšenice priznate u Evropskoj uniji

u Vesti od
Tara – T2

Četiri vodeće sorte pšenice PKB „Agroekonomika“ predstavljene su na „Dan polja stranih žita“ u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Padinske Skele.

Doktor Nenad Đurić, rukovodilac Odeljenja za selekciju stranih žita, predstavio je pet vodećih sorti pšenice PKB „Agroekonomika“ od kojih su čak četiri priznate u Evropskoj uniji.

Vodeće sorte jesu talas, ratarica, vizeljka, merkur i vitka, sve one osim vitke pariraju stranim sortama. Na oglednom poju „Agroekonomika“ zasađeno je 30 sorti pšenice i jedan hibrid raži četiri semenske kuće.

Četiri sorte PKB pšenice prizate u Evropskoj uniji

„Cilj ogleda jeste da se uporede sortimenti koji su aktuelni u našoj domaćoj ponudi i da vidimo da li smo konkurentni na tržištu. Nadam se da je ogled adekvatan i da ćemo prikazati sliku koju smo želeli da dobijemo“, izjavila je Divna Simić v.d. direktora PKB „Agroekonomika“.

Zanimljivo:  Tragedija na Pančevcu jasan podsetnik na (ne)bezbednost ovog mosta

Žetva pšenice i tritikalea je uveliko počela a biće završena u prvoj dekadi jula. Požnjeveno je sedam odsto zrele pšenice a očekivani prinos na žetvenoj površini je oko 5,5 tona, procenjuju ratari.

Godina za pšenicu je bila specifična a poljoprivrednici je čak i nazivaju godinom „žute rđe“ što je jaki patogen koji je napao list pšenice. Međutim, ko je zaštitio useve u pravom momentu i sa odgovarajućim sredstvima može da očekuje dobar prinos.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.