in

Nema više nelegalne gradnje na levoj obali?!

U narednih godinu dana 1,5 miliona bespravno sagrađenih objekata u Srbiji trebalo bi da bude legalizovano iako je prvobitno planirano da bude do kraja ove godine.

To je najavila Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, nakon što je Vlada usvojila predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata.

U odnosu na prvobitni nacrt, napravljene su dve izmene pa je taksa za stambeni objekat do 100 kvadrata povećana sa 3.000 na 5.000 dinara, a za objekat od 200 kvadrata sa 10.000 na 15.000 dinara.

– Reč je o oko 1,5 miliona objekata, a očekujemo da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni. Vlasnici koji su u prethodnom periodu već podneli zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 750.000, platiće samo taksu, nakon čega ih država upisuje u katastar i oni postaju vlasnici svoje nekretnine.

– Procedura nije komplikovana ni za one koji dosad nisu podneli nijedan zahtev. Oni će morati uz taksu da izvade samo jedan dokument – izveštaj o zatečenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri i geodete – kaže Mihajlovićeva.

divlja-gradnja-2015

Odmah po usvajanju zakona inspekcija će izaći na teren i krenuti sa popisivanjem nelegalnih objekata, pa će svi koji su gradili bespravno dobiti rešenja o rušenju.

Svaki pokušaj nelegalne gradnje posle usvajanja zakona biće sprečen izradom satelitskih snimaka, koji će biti napravljeni na dan stupanja zakona na snagu.

Posle tog dana, svaki nelegalni kvadrat koji se ne nalazi na tom snimku neće moći da bude legalizovan i biće srušen.

– Objekti za koje vlasnici ne pokrenu proces ozakonjenja i ne plate taksu biće takođe srušeni, kao i objekti za koje je zahtev za legalizaciju ranije odbijen, ali i oni koji su građeni u parkovima prirode i na klizištima – poručila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, od ovog zakona očekuje se prihod od oko 10 milijardi dinara, koji će biti uložen u uređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama i gradovima.

U naseljima na levoj obali ima dosta nelegalnih objekata koji su često bili „uzrok“ neravnomernog razvijanja pojedinih naselja. Među vlasnicima pomenutih objekata ima onih koji su hteli još ranije da plate ali nisu imali način da urade a bilo je onih koji to nisu želeli, ali sada po novom zakonu svi će morati da plate ako žele da izbegnu rušenje.

Međutim, nas zanima kome da se žale oni koji su gradili po zakonu, već su legalizovali svoje objekte a platili su znatno veće sume?

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Oteta sugrađanka u Libiji moguće uskoro na slobodi? - 2015

    Oteta sugrađanka u Libiji moguće uskoro na slobodi

    Pančevački most i svačiji i ničiji - 04.02.2014.

    Radovi na Pančevačkom mostu. Očekujte gužve narednih dana