in

Nekadašnji radnici PKB sastali se sa predsednicom Vlade

Nekoliko desetina nekadašnjih radnika i penzionera PKB okupilo se u ponedeljak ispred Vlade kako bi pružilo podršku svojim predstavnicima, članovima udruženja „RIT“, koji su se sastali sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom privrede Goranom Kneževićem.

Pregovaralo se o zahtevu radnika da im se isplate akcije koje im sleduju nakon privatizacije tog preduzeća. Međutim, nikakav dogovor ponovo nije postignut.

Gde su nestale naše akcije – pitaju se bivši radnici i penzioneri PKB-a, otkako je 2018. taj kombinat preuzela arapska firma Al Dahra.

U potrazi za odgovorom pokrenuli su prošle godine spor protiv nekadašnjeg poslodavca i države Srbije pred Privrednim sudom, a osnov su pronašli u pravnim transakcijama, kojima je firma iz društvenog kapitala, prema njihovim rečima, nezakonito 2009. godine prevedena u državni.

Tim postupkom im je uskraćeno pravo na besplatne akcije tokom procesa privatizacije i kasnije prodaje PKB-a. U međuvremenu, obraćali su se raznim institucijama za pomoć, pa i predsedniku. 

Pokušali smo da se dogovorimo, da vidimo da li ima mesta za mirno rešenje, s obzirom da je jedna od tuženih Republika Srbija, a on je kao Predsednik predstavnik Republike Srbije. Naišli smo na vrlo, vrlo mlak odgovor… – rekao je pravni zastupnik radnika Saša Gemaljević u maju prošle godine.

Nedugo posle takbog odgovora, oko dve stotine radnika i penzionera odlučilo je da promeni taktiku, pa su u oktobru blokirali Zrenjaninski put.

Kaže predsednik države da sud radi nezavisno. Nije tačno! Nije tačno, znači, sud radi po nalogu države – rekao je tada zastupnik Udruženja penzionera PKB Milinko Miladinović.

Ni građanska neposlušnost ništa nije promenila, pa se delegacija zastupnika nekada zaposlenih u PKB-u, danas sastala sa predsednicom Vlade, institucije čijim zaključkom su i došli u sadašnji položaj.

Konkretno rešenje danas nije doneto. Razlog je sledeći – državno pravobranilaštvo navodno nije u dovoljnoj meri proučilo predmet zbog svojih obaveza, što zaista pored najbolje volje, ni ja lično ni članovi moje delegacije nisu to mogli da prihvate – preneo je epilog gotovo dvosatnog razgovora pravni zastupnik radnika Saša Gemaljević.

Gemaljević kaže da je očekivao da će se današnji sastanak završiti konkretizacijom problema i pronalaskom puta ka sudskom poravnanju u pisanoj formi.

Premijerka i ministri ne mogu da utiču na sudsku presudu, s obzirom da je pravosuđe nezavisno, odnosno da bi trebalo da bude nezavisno… Ali smo očekivali da se u istoj formi i na isti način, kako je donet protivpravni akt 2009. godine, u istoj formi i na isti način ispravi ta greška – kaže Gemaljević.

Pravni zastupnik nekadašnjih PKB radnika ipak ne odustaje i polaže nadu u naredni sastanak, zakazan za 20. februar, kada bi pravobranilac trebalo da iznese jasan stav o svemu.

Istraživački tim Insajdera prošle godine javnost upoznao sa podatkom da je imovina tog kombinata Al Dahri prodata ispod svake cene.

U izveštaju o poslovanju Al Dahre za 2018. navodi se da je ta kompanija, samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti imovine PKB-a, zaradila 106,3 miliona evra.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

    • A za koga da se glasa? Upravo su to sa gubljenjem akcija radnika namestili žutaći dok au bili na vlasti u državi i gradu, kad su PKB prebacili iz drzavnog u gradsko preduzeće i uzeli radničke akcije.

  1. Ovde nisu čista posla, PKB je 2008me godine bio državno preduzeće i ranije. Ovde niko, izgleda, tačno ne zna kada je PKB prešao iz društvenog u državno vlasništvo, to jest ključni momenat kada su radnici stekli pravo akcija

Odazovite se na akciju dobrovoljnog davanja krvi u Borči, očekuje se nestašica krvi

Danas bez struje delovi Borče i Besnog Foka