in

Nećemo dočekati zaprašivanje komaraca iz vazduha

Sugrađani već nedeljama ne uspevaju da se odbrane od komaraca, ni na omiljenim šetalištima, ulicama, ali ni u svojim domovima. Kako kažu, komarci „nikad nisu bili veći, ni agresivniji“.

Nadležne službe poslednjih dana sprovode velike akcije zaprašivanja krvopija, ali isključivo sa zemlje. O upotrebi avijacije se, za sada, ne razmišlja.

Broj komaraca je manje-više isti kao prethodnih godina u ovo vreme. Jedina razlika je što su se sad odjednom pojavili posle obilnih kiša – rekli su iz Zavoda za biocide, uz napomenu da još nisu otkriveni primerci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Sugrađanima bi čini se bilo lakše kad bi videli avione kako iz vazduha zaprašuju komarce. To se, međutim, skoro izvesno neće dogoditi, a za to postoje dva glavna razloga.

Kako su istakli nadležni, preporuka Evropske unije je da se ne koriste avioni u ovu svrhu, a razlog je što se sredstva koja uništavaju komarce prilično nekontrolisano kreću kroz vazduh.

Drugi razlog je što avioni privredne avijacije, koji su predviđeni za ovu svrhu, ne mogu da dobiju dozvolu da preleću sama naselja, već isključivo nenaseljene delove prestonice.

Tretmani suzbijanja komaraca sa zemlje će biti obavljen danas u terminu od 19.00 časova, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni – rekli su iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Podsetimo, nadležni su se pravdali da prethodnih nedelja nisu mogli da sprovode suzbijanje komaraca zbog svakodnevnih kiša.

Nadamo se da će bar zaprašivanje sa zemlje biti drastično pojačano, jer broj komaraca je zaista ogroman.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Dajte ljudi pa godinama se zaprasivalo iz vazduha i nikada nismo imali problema .ovo sa zemlje je gore niti ih ubiju niti isprase kako treba jer gospoda idu samo asfaltiranim ulicama a tamo gde su usevi ostaje ne zapraseno zato ih i ima toliko

U subotu procvetale udarne rupe u naselju Kotež

Danas konačno zaprašivanje komaraca na levoj obali