in

Naljutilo se nebo nad Beogradom

Naljutilo se nebo nad Beogradom – Nevreme – 30.05.2013
Naljutilo se nebo nad Beogradom – Nevreme – 30.05.2013

Beograd je juče popodne bio paralisan, jako nevreme praćeneno kišom i gradom zavladali su prestonicom prouzrokovajući brojne probleme, materijalne štete.

Saobraćaj je stao, ulice poplavljene, drveće popadalo, crna slika Belog grada.

Naljutilo se nebo nad Beogradom.

Pljusak praćen olujnim vetrom i gradom veličine klikera iznenadio je građane. Beogradske ulice za tili čas su postale bazeni puni vode, saobraćaj je stao a za padanje stabala koja su materijalno oštetila automobile, bio je zadužen vetar. Tramvaji i trolejbusi su više od sat vremena stajali u mestu, nisu saobraćali prestonicom.

Struja na mreži je isključena iz bezbednosnih razloga i tako će biti dok se voda ne povuče“- saopštio je GSP. Građani su pokušali da se sakriju od kiše u svaki kutak grada ali neuspešno, svi smo doživeli sindrom „mokri do kože“.

Saobraćajni kolaps je prouzrokovao gužvu na Pančevačkom mostu, kašnjenje autobusa praćeno nervozom i neraspoloženjem građana. Pored gradskog kolapsa, građani Leve obale Beograda su imali i kućni kalaps prouzrokovan nedostatkom pijeće vode i nestankom struje. Problem je trajao celi dan i diktirao raspoloženje meštana.

Naljutilo se nebo nad Beogradom - Nevreme Beograd - 30.05.2013Dok su neki živeli pećinsko doba, Kotež je opet imao problem sa kanalizacijom u ulici Branka Momira 130. Kanalizacionu cev je pogodio zub vremena, istrulila je u dužini oko 500m do ulivanja u Dunav i izazvala eklošku katastrofu. Fekalna zaraza koja curi iz kanalizacionih cevi opiminje na ugrožen zdravstveni život meštana.

Kontaktirali smo „Beogradski vodovod i kanalizacije“ gde su nam rekli da su najviše poziva dobili sa opštine Palilula ali jednostavno odvodnjavanje i otpušenje kanalizacije je najveći problem u naseljima u kojim su nelegalno građene mreže. Uprkos opravdanju, građanima Koteža je potrebna hitna intervencija kako bi nesmetano živeli život bez zaraza i „mirisnih“ nepogoda.

Grad je doneo brigu i voćarima i vinogradarstvu, čije su kulture stradale od gromoglasnog nevremena. Meštani su sigurni da šteta od jučerašnjih nepogoda može da se izmeri milionima evra. Ipak se nadaju da je bar deo kulture preživeo nevreme i da ći im obezbediti parče hleba.

„Zelenilo Beograd“ imalo pune ruke posla

JKP „Zelenilo Beograd“ nije bilo zahvaćeno kolapsom pa su svoj posao obavljali na odgovoran i zadivljujući način. Pet ekipa patroriralo je prestonicom gde su uz pomoć hidrauličnih platformi visokih 12-20 metara, sklanjali porušene grane i stabla.

Zelenilo Beograd je pozvalo građane da prijave pad grana ili drveća na broj 011/2650-682 ili na telefon Gradskog centra za vanredne situacije, dežurne inspekcije ili policije.

Dok je olujuni vetar čupao drveći i nosio krovove zgrada, Zelenilo Beograd je brzom intervencijom za tili čas uspelo da olakša život građanima gde su im se pridružile ekipe „Gradske čistoće“ kako bi vratili sjaj grada.

Besplatno odnošenje kabastog smeća
Ekipa „Gradske čistoće“ takođe je najavila da ovog vikenda, 01. i 02. juna će tradicionalo odnositi kabasto smeće sa ulica. Akcija je besplatna za sugrađane i uvek će biti, dok preduzeća plaćaju usluge po kubnom metru odnetog otpada i broju utrošenih sati.

Meterolozi narednih dana najavljuju pljuskove praćene olujnim vetrom i gradom tako da naoružajte se strpljenjem, raspoloženjem i jakim izdržljivim kišobranima kao i gumenim čizmama. Nadamo se da će kiša i olujne nepogode biti poslednja najava dugom, sunčanom  i nasmejanom letu koje tako željni iščekujemo.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Festival Rumunskog Folklora u Ovči 02.06.2013

    Festival Rumunskog Folklora u Ovči

    Most Borča – Zemun nakon video snimka i slike iz vazduha