in

Najveći most na svetu i naš novi most imaju nešto zajedničko – graditelje

Novopečeni, skoro završeni most preko Dunava koji spaja Borču i Zemun, popularni „kineski most“ kao što znamo grade građevinski radnici iz Kine.

Svi smo već navikli na naše goste iz daleke Kine, toplo ih primili i jedva čekamo da završe svoj posao kako bismo dobili još jednu vezu sa ostatkom Beograda a radnici iz Kine zasluženi odmor.

Kina je poznata kao zemlja sa velikim građevinskim poduhvatima. Jedan od najvećih u istoriji (ako izuzmemo Kineski zid) svakako je most koji se pruža preko jednog dela mora.

most u Kini, most Zemun - Borča

Naime, ovaj most je pušten u rad pre oko dve godine. Dugačak je 42 kilometra a širok 35 metara i prelazi preko zaliva Đijaožu i spaja luku Kvingdao sa ostrvom Hungdao. Kada je reč o ceni, za ovaj poduhvat ona je iznosila više od milijardu i po dolara.

Ovaj most poseduje više od 5.000 nosećih stubova i što je fascinantno, završen je za samo 4 godine.

most u Kini, most Zemun - Borča

Glupo bi bilo porediti ova dva mosta jer se ne mogu porediti ni po jednom parametru osim po vremenu trajanja izgradnje ali treba odati priznanje kineskim inženjerima i radnicima i verovati da će naš most Borča-Zemun, iako minijaturan u odnosu na most preko Đijaožua, biti sličnog kvaliteta i podjednako dugovečan.

Za kraj uživajte u ovom zadivljujućem video materijalu koji prikazuje neke delove ove znamenite građevine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Peticija za oslobađanje psa Žuće iz karantina u Ovči 2014

Peticija za oslobađanje psa Žuće iz karantina u Ovči

Štoper iz BSK Borče prešao u Rubin Kazanj - 2014

Štoper iz BSK Borče prešao u Rubin Kazanj