in

Na Trgu republike tokom aprila biće postavljen cvetni tepih

Posle Tokija, Tel Aviva, Malte, Nju Delhija, Berna, Brisela i drugih svetskih metropola, Beograd je na listi zemalja koji organizuju spektakularnu turističku atrakciju i to za Dane Beograda.

U saradnji sa belgijskom organizacijom “Le Tapis de Fleurs”, za Dane Beograda od 16. do 19. aprila, na Trgu republike biće postavljen Cvetni tepih veličine 1200 metara kvadratnih, po uzoru na briselski.

Tradicija duža od 50 godina sa Briselskog Grand Placa seli se u Beograd, koji će tih dana biti svetska prestonica kulture i turizma.

Dizajneri i pejzažne arhitekte organizacije “Le Tapis de Fleurs” po motivima srpskih tradicionalnih šara, razradili su nekoliko modela dizajna, a samo jedan od njih treba da se uklopi u konstrukciju novog Trga republike. Građani će glasati o tome koji motiv žele da se nađe na beogradskom cvetnom tepihu!

Modeli su inspirisani tradicionalnim srpskim motivima i svetski poznatim pirotskim šarama koje su od 2012. godine na preliminarnoj Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Za izradu ove impozantne cvetne slagalice biće korišćeno nekoliko hiljada begonija i hrizantema kao i drugi prirodni materijali, a u izradi će učestvovati više od 120 baštovana i volontera koji će sastaviti ovu kompoziciju u manje od osam sati.

Cvetni tepih u Beogradu biće dugačak 60, a širok 20 metara i cvetovi će ostati sveži i čuvati svoj sjaj tokom sva četiri dana.

Najlepša i najmirišljavija svetska atrakcija, koja se na svake dve godine tradicionalno održava na Grand Placu u Briselu, pod pokroviteljstvom Grada Brisela i Kraljevine Belgije prvi put je osvojila srca posetilaca kada je 1971. arhitekta Etiene Stautemas formirao prvi cvetni tepih na Grand Placu.

Kako saznajemo, naredne godine na Cvetnom tepihu u Briselu naći će se srpska zastava!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Deponija u Vinči zatvara se tokom ove godine, uskoro nova deponija

Rano jutros došlo do udesa kod skretanja za Kovilovo