in

Deponija u Vinči zatvara se tokom ove godine, uskoro nova deponija

Nova deponija, postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, u okviru prve faze radova biće završeno za mesec i po dana, dok će ceo projekat biti gotov do kraja godine, navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Sanacija postojeće deponije predviđa prestanak deponovanja otpada, dreniranje i izvlačenje procednih voda, postavljanje odgovarajućih cevi za sakupljanje gasa, i na samom kraju zatvaranje postojeće deponije.

Gradska sekretarka Ivana Vilotijević objasnila je da je Grad Beograd krajem 2018. godine sprečio ekološku katastrofu izgradnjom brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

U tu branu uloženo je skoro dva miliona evra i ona je rešila dosta problema. Deponija „Vinča” postoji 45 godina i taj višedecenijski problem Beograda će biti konačno rešen – rekla je Vilotijevićeva.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman građevinskog otpada trebali bi da budu završeni do kraja 2020. godine. Izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada počeće sredinom ove godine.

Kompletan projekat će biti završen do kraja 2022. godine. Elektrana će biti izvedena u skladu sa svim srpskim, ali i propisima Evropske unije, imajući na umu da je Srbija u fazi pregovora za poglavlje 27 vezano za životnu sredinu.

U elektrani će se sagorevati samo otpad organskog porekla. Evropska unija izdala je prošle godine nove preporuke za dozvoljene emisije gasova, predviđena je ugradnja dodatne opreme kako bi, kada bude izgrađena i puštena u pogon, elektrana bila u skladu sa standardima EU.

Dakle ostaje samo da se i sugrađani i privrednici nauče da se otpad odlaže na propisane deponije, a ne na divlje kojih je najviše na levoj obali.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

UG Kotež sutra na sastanku sa predsednikom opštine Palilula

Na Trgu republike tokom aprila biće postavljen cvetni tepih