in

Možda da, možda ne

Možda da, možda ne
Možda da, možda ne

Verujem da je svako od vas barem jednom u životu došao u situaciju da bira. Da donese odluku koja će biti jedna od onih važnijih u životu. Ona kojom određujemo i oblikujemo naš život. Imao dve ili više opcija i težak zadatak pre sobom… Da prelomi, donese odluku, odabere jednu od ponuđenih. Sa druge strane život bez opcija vremenom bi postao jedno-ličan, prazan, prost, monoton…

A onda dilema, kako biti siguran da je izabrana opcija prava? I da li je uopšte moguće unapred znati da li smo ili nismo napravili grešku? Ko zna.. Jedno je sigurno, život koji živimo je rezultat odluka koje smo do tada doneli i koje sprovodimo u delo. Dakle, živimo onako kako mi odlučujemo. Neke odluke su ispravne, neke ne, ali su samo naše.

Svakodnevno donosimo odluke, male, usputne, obične ili pak velike, važne, odlučujuće… Važno je da u ključnim situacijama, onima čije su posledice na nas značajne i velike, donesemo ispravnu odluku. Onu za koju u tom momentu verujemo da je dugoročno posmatrano za nas dobra i ispravna. Jako je bitno shvatiti ozbiljnost momenta donošenja odluke, i odgovornost da je nakon odabrane opcije na nama da preuzmemo čitav niz aktivnosti kako bismo tu odluku sproveli u delo i potvrdili je kao ispravnu ili od nje napravili ispravnu odluku. Možda da, možda ne Hmm, možda…Važno je da iz dubine našeg bića verujemo u ispravnost odluke koju smo doneli, ne sumnjamo u sopstvenu odlučnost i razboritost misli. Koliko god vagali, premišljali i bili neodlučni, onog momenta kada prelomimo i ipak odaberemo jednu od ponuđenih opcija potrebno je da verujemo! Da verujemo da je baš ta opcija najbolja, jedina ispravna i prava u tom momentu.

Načini na koji donosimo odluke se razlikuju kako zbog samih odluka, tako i zbog nas samih, tj.našeg karaktera. Neko odluke donosi brzo, impulsivno, bez vaganja, odmah sada i sve, bez previše kalkulisanja. Neko pak voli da razmotri sve različite aspekte opcija, prednosti i mane, detaljno .. Naravno, ciljevi, ambicije, interesovanja, planovi koje imamo u životu utiču na naše odlučivanje jer definišu prioritete koje sebi namećemo u momentu odlučivanja. Odlučuvanje koje podrazumeva planiranje, što znači da u obzir uzima dugoročne ciljeve, često je najkvalitetnije jer podrazumeva uzimanje u obzir životnih ciljeva i ostvarenje istih kroz manje korake. Isto tako, to znači da uzimamo kontrolu nad svojim životom, polako ali sigurno život uzimamo u svoje ruke.

Možda da, možda ne Donošenje odluke najčešće nije jednostavno. Posledice sa kojima se suočavamo nakon donešene odluke ne moraju uvek da budu pozitivne tako da strah od posledica može da bude i te kako opravdan. Zabrinutost za sadašnjost, i uticaj donešenih odluka na istu može u znatnoj meri da oteža naša razmišljanja o budućnosti. Svako od nas je često u dilemi i neodlučan pri donošenju neke odluke.

Ono što jako utiče na nas kao donosioce odluka jesu naše lične karateristike, pa tako osobine poput nesigurnosti, neodlučnosti, nedovoljne motivisanosti mogu i te kako da nas usporavaju pri donošenju odluka. Takođe, ukoliko u momentu donošenja odluka nemamo dovoljno informacja o opcijama koje su nam na raspolaganju, to nas može učiniti prilčno nepoverljivim i samim tim usporiti donošenje odluka.
Možda da, možda ne Predrasude o promenama koje će donošenje odluka izazvati, predrasude o novoj situaciji u kojoj ćemo se naći po donošenju odluke (tipa : to je loše po mene, neću se snaći i sl.) , mogu biti značajni faktori koji ne idu u prilog donošenju odluke uopšte, ili pak donošenju prave odluke. Tu je naravno uvek i uticaj našeg okruženja, porodice, prijatelja bez koji ne možemo i o kojima uvek razmišljamo pri donošenju važnih odluka koje utiču na naš život.

Dakle, jasno je da donošenje odluka nije uvek lako niti je uvek logičan izbor na nama, ali ono što je pri svemu tome važno je da ostanemo dosledni sebi i svojim vrednostima, željama i težnjama jer tako smanjujemo negativne posledice odluka koje smo doneli. I više verujemo u njih.

Takve odluke nije uvek lako doneti i zato je potrebno da se zagledamo daleko u svoje najskrivenije želje, najdublju unutrašnjost i osvrnemo se na svoje dugoročne ciljeve kako bi naši izbori bili što jednostavniji a mi što sigurniji u ispravnost učinjenog izbora.

Da li je i Vama ponekad teško da donesete odluku?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Kako doneti odluku:
    Saslušajte mišljenja ljudi kojima verujete, odluku donesite sami.
    Uzmite u obzir sve činjenice i trudite se da odluke budu racionalne i ostvarive, ne samo puka maštarija.
    Da li su loše odluke uvek loše? Nekada je bolje doneti lošu odluku ranije, jer ćete iz nje nešto naučiti. Ko zna kada ćete se naći u sličnoj situaciji, a prethodno loša odluka će Vam pomoći da u novonastaloj situaciji donesete pravu odluku.

Albanci hakovali blog/portal leve obale Beograda

LOBI je ponovo onlajn – Albanci hakovali LOBI

Počela obnova kuće u Borči

Počela obnova kuće porodice Šašić u Borči