in

Kupališta širom grada prepuna, ali nisu sva bezbedna

Subota 22. jul 2017. godine. Vrućina je nesnosna i na ulicama Beograda je samo onaj ko mora. Životinje su takođe pronašle svoje sklonište od letnje vreline i ni njih ne možemo videti kada je sunce u jeku.

Građani Beograda, oni koji su ostali u gradu ovog leta, spas od vrućina traže na gradskim kupalištima. Pokušavaju na taj način da se rashlade i opuste jer je to jedini način da se na prirodan način izbegne „pregrevanje“ u ovom trenutku. 🙂

Beograd ima tu sreću da ga „dve reke grle“, što bi rekao Miroslav Ilić u svojoj popularnoj pesmi, pa u skladu sa tim Beograđani imaju veliki izbor kada su kupališta u pitanju. 🙂

Ada Ciganlija Beograd, LOBI, izvor: Mondo

Najveće beogradsko javno kupalište je Ada Ciganlija naravno i ona nosi titulu plave zastave što znači da je odlično uređeno kupalište. Tu se sad može voditi polemika koliko je voda čista, da li se u toku godine menja voda u jezeru, tj. propušta voda iz Save kako bi se jezero „osvežilo“ itd. Bilo kako bilo Adu tokom najtoplijih dana posećuje čak 100.000 ljudi dnevno.

Pored Ade, tu je zemunski Lido koji je takođe popularno kupalište a nalazi se na reci što znači da voda teče i trebalo bi da je čistija (pod uslovom da nam neko uzvodno ne ispusti nešto što ne bi trebalo).

Nizvodno od Beograda nalazi se Bela stena, u tom delu grada najpopularnije kupalište i raj za tamošnje stanovništvo. Moguć je prilaz samo čamcem pa je to jedno od ograničenja. Ali tamo vas čeka peščana plaža, prirodna hladovina i to je svakako uspešan beg od gradske vrućine.

zalazak sunca leva obala, Dunav, LOBI

Leva obala je specifična što se ove teme tiče. Ona zahvata ogromnu dužinu Dunava i uz to na poklon je od prirode dobila mnoštvo plaža, šume i raznih lepih mesta koja predstavljaju pravu oazu.

Svi mi koji živimo na levoj obali kao deca smo provodili vreme sa porodicom na Dunavu. Svako naselje poseduje deo obale, samim tim neku od plažica ili prilaza reci. Ali ta sva kupališta su divlja, tačnije neuređena i uglavnom nebezbedna za korišćenje.

Plaža na Dunavu, LOBI

Osnovni problem predstavlja to što ne znamo šta se nalazi ispod površine vode (na žalost svašta se baca u vodu, od staklenih flaša do školjki automobila) pa je to jedna vrsta lutrije. Druga opasnost je ta što je Dunav velika i nepredvidiva reka, treba imati puno strahopoštovanja prema njoj i nikada je ne treba potceniti.

Svima nam prija da se rashladimo u nekoj od reka ili jezera ali uvek treba prvo razmisliti o bezbednosti. Nemojte ulaziti u vodu bilo gde glavom bez obzira jer tragične situacije se na žalost dešavaju svake godine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    „VEČE BUNTA“ u Borči

    Palilula je druga najpopularnija opština u Beogradu