in

Komšija je vlasnik parcele a zgrada ne postoji!

Komšija je vlasnik parcele, a zgrada ne postoji - 2014

Nakon objave članka kojim smo ukazali na nezadovoljstvo sugrađana zbog ograđivanja zelene površine u ulici Milana Toplice, podigla se velika prašina. Mi smo sačekali da se prašina slegne pa još jednom sagledali celokupnu situaciju. Zaključak je, nažalost, takav da prevazilazi probleme same ograde i parkića.

Kao što smo već pisali, nezadovoljni sugrađani, stanari zgrada, kontaktirali su nas povodom ograđivanja parkića u kojem su se do juče njihova deca neometano igrala. Nakon ove prve informacije, kontaktirao nas je vlasnik parcele kako bi sagledali priču i iz njegovog ugla.

Park je sada najmanji problem

Naime, plac na kojem se nalazi park i zgrada u ulici Milana Toplice je u vlasništvu porodice Lenđelovih još od 1912. godine. U prvom članku na ovu temu, objavili smo da vlasnik poseduje rešenje. Isti smo dobili i sada objavljujemo i zvanična dokumenta na uvid (dokumenta možete preuzeti ovde).

Porodica Lenđel je obavestila stanare u ulici Milana Toplice od brojeva 1-17 da će ograditi parcelu broja 4466 žičanom ogradom za koju su podneli zahtev opštini Palilula i Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove (obaveštenje možete preuzeti ovde).

park-ograda-iznutra-2014

Kao vlasnici navedene parcele, po rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, porodica Lenđel je podigla žičanu ogradu.

Da se sve radi po zakonu, potvrdile su i brojne inspekcije, tri građevinske inspekcije, dve komunalne inspekcije, komunalna policija kao i ‘Zelenilo’, koji su po uvidu u dokumenata, dozvolili nastavak ograđivanja površine“, rekao je vlasnik parcele.

I dodaje: „Da eksproprijacija zemljišta nije urađena, već je država otkupila rod voćnjaka i tako stekla, prisvojila imovinu. Ali isto tako se pitaju ko je mogao da dozvoli izgradnju zgrade kao i ‘Maksi’ diskonta na tuđem posedu jer su i druge parcele sporne.“

Nakon ovog, nažalost, legalnog postupka, nezadovoljni stanari zgrade postavili su pitanje svojih prava i izneli nezadovoljstvo novom situacijom, tako da je ovim otvorena pandorina kutija Srbije zvana legalizacija.

Iz priloženih papira, vidi se da je ograđeni park još i najmanji problem. Na spornoj parceli nalazi se i neuknjižena zgrada, kao i nelegalizovani stanovi koji iz razloga neozakonjene imovine zemljišta, ne mogu da se uknjiže. Zgrada i sporni stanovi nalaze se na tuđem posedu, pa se postavlja i pitanje ko je dozvolio izgradnju stambene zgrade!?

Blog/portal LOBI želi da ukaže na ove i slične probleme pa je i ovaj put to učinio, stoga se nadamo da će nadležni preduzeti potrebne korake za rešavanje problema koji ugrožavaju svakodnevni život naših sugrađana. Vlasnik placa nije dužan da dokazuje svoje vlasništvo, dok, sa druge strane, stanari traže pravo na svoj park i uknjiženje stanova koji su sagrađeni pre više od 40 godina.

Zato mi nastavljamo istim kursom, da lokalno stanovništo upoznamo sa aktuelnim vestima i dešavanjima, ali i sa potencijalnim problemima, inicijativama građana i slično.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Komšija prisvojio i ogradio park u Borči

    Komšija prisvojio i ogradio park u Borči

    Da li je akcija suzbijanja komaraca na levoj obali uspela?

    Da li je akcija suzbijanja komaraca na levoj obali uspela?