in

Koliko je nelegalna gradnja kriva za poplave na levoj obali

Zašto je došlo do poplave na levoj obali Dunava? Jednoglasan zaključak nadležnih, ali i stručnjaka, je da postoji više uzroka. Ipak, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije posebno ukazuje na jedan podatak.

Kažu da 85 odsto Borče, Ovče i okolnih naselja nema kanalizaciju. Nemaju jer je tih 85 odsto divlja gradnja! Svi ti koji nemaju kanalizacionu mrežu sagrađeni su na divlje – rekao je Rodić gostujući u Beogradskoj hronici RTS

Međutim, ni to nije jedini problem u ovom delu prestonice.

Kada je rađen put prema Zrenjaninu, dobar deo je ostao iznad kote dvorišta, tako da oni koji i žele da se priključe na kanalizacionu mrežu to ne mogu da učine. Godinama se priča da taj problem opština Palilula mora da reši.

Mi imamo veći problem, moramo da uradimo takozvani interceptor. Zatvaraju se svi kanalizacioni otvori u starom delu Beograda, u Novom Beogradu i Zemunu i sva fekalna kanalizacija se vuče u Veliko selo.

Kad se bude projektovalo za Ovču i Borču, mora da se vidi gde će ta kanalizacija ići, da li u Dunav ili u Veliko selo – dodaje Rodić.

On dodaje da je „preko deset miliona kvadrata nelegalno građeno“.

Postoje propisi, projektovanje, nadzorni organ i onaj ko daje upotrebnu dozvolu. Ako objekat nema kanalizaciju, onda ne može da se useli.

Objekti koji su nelegalno građeni, a useljeni su, mora da im se obezbede voda i kanalizacija, zbog ostalih građana.

Podsetimo, Predsednik Srbije je tokom posete levoj obali najavio uskoro početak izrade kanalizacione mreže na levoj obali.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Budimo realni, svi su krivi, pocev od drzave, preko opstine, onog ko prodaje zemljiste investitoru, preko onih koji kupuju stanove bez papira… Ne zelim ni da zamislim sta ce biti kad se u sve te stanove usele ljudi, i sta ce biti sa tom kanalizacijom koja je bila namenjena za kucu/dve, za petoro/desetero ljudi, a sad npr 2zgrade i 300/400 ljudi.. Verujem da ce se negde, da izvinete, plivati u g*vnima

  2. Padinska skela je planski izgrađeno naselje pa opet nije rešena kanalizacija, ima puno septičkih jama. Šećerana kod Kovilova je idealna za interceptor za ovaj deo leve obale, na gugl mapama se vide ogromni betonski bazeni sa mešačima koji su korišćeni kao taložnici-ista uloga im je u prečišćavanju vode

Čisti se leva obala, na terenu i popisne komisije

Čistoća besplatno odnosi kabasti otpad sa leve obale