in

Kinezi hoće da kupe PKB a prodaja protivustavna

Đilas obećava akcije, direktor PKB-a demantuje

Kina želi da investira u srpski agrar stoga im je interesantan PKB, najveća fabrika mleka u ovom delu Evrope.

Pre dve nedelja su se u Ministarstvu poljoprivrede Srbije vodili razgovori sa delagacijom Razvojne banke Kine oko potencijalnih investicija, uz prisustvo predstavnika PKB Korporacije.

Kineska delegacija je početkom novembra posetila preduzeće PKB u Padinskoj Skeli, koje je, ističe se, na njih ostavilo dobar utisak.

Tada su im predočene mogućnosti tog preduzeća ali i neophodnost novih investicija u njegovo poslovanje. Na ovom sastanku predstavnici Agencije za privatizaciju upoznali su kinesku stranu i sa zakonskim uslovima kada je reč o privatizaciji.

Na poziv Agencije za privatizaciju, devet kompanija je dostavilo pismo o zainteresovanosti za PKB, među kojima je i kineski JB Equity.

PKB - Pancevacki rit - zemlja - zemljisteMeđutim, stručnjaci se protive privatizaciji PKB-a jer imaju strah od promene namene zemlje. Gigant poseduje preko 70 % zemljišta u Pančevačkom ritu.

Prema njihovim rečima, država ne sme da privatizuje PKB korporaciju jer se više od 90 % kapitala nalazi u državnoj svojini, a prodaja zemljišta kao prirodnog resursa u takvoj strukturi je protivzakonita i protivustavna.

– Stoga PKB ne može biti vlasništvo Beograda, ni pravno i činjenično, jer u Srbiji postoji samo jedna državna svojina, rekli su stručnjaci.

„Ako su političari već odlučili da prodaju poslednje bastione srpskog modernog agrobiznisa, zašto ne sačekaju jul 2017. godine. Tada ćemo biti obavezni i da prodajemo poljoprivredno zemljište kupcima iz EU. Ili se prodaja, u minut do dvanaest, namešta da bi kupci u ovoj preranoj privatizaciji, kao budući preprodavci trgovcima iz Evrope, zaradili više i brže”, ističe profesor Ševarlić za Novosti.

PKB Korporacija trenutno zapošljava oko 2.000 radnika. Proizvodnja PKB Korporacije čini glavnu sirovinsku bazu industrije mleka i mesa, stočne hrane, industijskog i drugog povrća, a predstavlja veoma značajnog proizvođača sirovine za mlinsko pekarsku industriju i industriju šećera i ulja u Srbiji.

 „Ako PKB ima neizmirenih obaveza, Grad Beograd uvek može da proširi urbanističko i industrijsko područje”, smatra naš stručnjak. „Onda bi tih 300 ili 1.000 hektara prodao po ceni koja bi, verovatno, bila veća od ukupne cene koju će unapred namešteni kupac platiti za svih 30.000 hektara zemljišta, i više od 20.000 grla goveda. Tu su i staklenici na nekoliko hektara zemlje, na stotine novih traktora, kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije. Jedini izvestan biznis, ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu, jeste proizvodnja hrane.“

PKB - Pancevacki rit - 200000 litara mleka - krave

Pored toga što poseduje ogroman kapital, PKB dnevno proizvede čak 200.000 litara mleka što ga čini najvećom fabrika mleka u ovom delu Evrope. Mi se iskreno se nadamo da privatizacijom neće uništiti najveću poljoprivdenu firmu u Srbiji koja hrani pola Beograda.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Nekadasnji direktor PKB, Zecevic je svojevremeno na „JRT“ objasnjavao zasto se uvozi toliko secerana..“pripremamo se za buducnost, danas Kina, pije vrucu vodu, po negde caj bez secera, ali sta ce se desiti kada jednog dana kinezi rese da stave kasicicu secera u caj..koliko Kina ima stanovnika..?“..itd,hm,hmm.. danas, neki „bata Kole“, trosi secer lopatom „alije sirotanovica“, a nista nije ulozio..
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Mislis…“kako prota kaze“….prvi ministar poljoprivrede, ugledni prota u narodu..Milan Smiljanic..za PKB..“rodilo se cedo valja ga ljuljati“..?? Vodeći proizvođač mleka „PKB je vodeći proizvođač i prerađivač mleka u Jugoslaviji. Samo na farmama u Pančevačkom ritu gaji se 24.000 grla stoke od čega je 11.000 muznih krava. Prosečna mlečnost je 6.500 litara po grlu, a godišnja ukupna proizvodnja u preduzeću je 60 miliona litara mleka“, navodi se u izveštajima iz 1994. godine, kada je generalni direktor preduzeća bio Vojislav Simanović. U mlekarskoj industriji PKB-a tada su bili pogoni u Beogradu, Kraljevu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Vršcu, Šidu, Čačku, Zelenici, Sokobanji i Kosovu Polju, proizvodilo se više od 60 raznih mlečnih proizvoda. U klaničnu industriju sa farmi ovog preduzeća usmeravano je godišnje hiljade tona kvalitetnog junećeg, svinjskog i ovčijeg mesa. Tako je bilo nekada, ali više ništa nije isto. „Imlek“ je sada posebno preduzeće, izdvojeno iz PKB-a. Tada ga je, prve posleratne godine, prota Smiljanić, kao kum blagoslovio rečima: „Dabogda se uvek peo uz brdo i proizvodio što više baštenskih proizvoda, mleka i živine i snabdevao Beograd“. Na pijace su prvi plodovi sa njiva Poljoprivrednog dobra „Pančevački rit“ počeli da pristižu u jesen 1946. godine. Na poljima i močvarama ovog dobra razvio se gigant za proizvodnju i preradu hrane Poljoprivredni kombinat „Beograd“ – PKB. Preduzeće proizvodi i prerađuje hranu za prestonicu. Od šezdesetih godina rad preduzeća se zasniva na povezanosti poljoprivredne proizvodnje, prerade, trgovine, ugostiteljstva, razvoja nauke, kao i primeni znanja u praksi. Preduzeće je vremenom postalo poznato, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Po rečima Miloša Bugarina, sadašnjeg generalnog direktora PKB-a, krajem sedamdesetih ovaj, za naše uslove, poslovni agro-industrijski džin, imao je u posedu 90.000 hektara korisne obradive površine i armiju od 43.000 radnika. U to vreme firma je bila teška 2.000.000.000 američkih dolara. Desetine hiljada kvadrata proizvodnih pogona i poslovnih zgrada širom Jugoslavije bilo je u posedu preduzeća.
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    Milovan Brkic pise…navodi.. „kомунистички свештеник Милан Смиљанић, издајник Србске Цркве affraid (hm,hmm srecom nije izdao narod )..и човек који је комунистима учинио велику услугу у разарању Србске Цркве и који је у том смислу за комунисте заслужнији од Крцуна, Ранковића, Темпа и Ђиласа заједно (иначе, остао је познат као оснивач и доживотни председник комунистичког Удружења свештеника и творац чувене крилатице „Крст носим звездом се поносим, Тита волим, а Богу се молим“, посетио је митрополита и тражио је да се оснује Удружење свештеника. Митрополит Јосиф му је тада одговорио: „Са Вама нећу да разговарам. Ви имате да положите рачун Цркви. Кога сте питали када сте оставили своју парохију и отишли у партизане?“

Zrenjaninski put: Oborio devojčicu na pešačkom prelazu i pobegao sa lica mesta

LOBI u emisiji Beograd za početnike 22.11.2014

LOBI u emisiji „Beograd za početnike“