in

Kako da konkurišete za vrtić elektronskim putem, „iz fotelje“

Upis mališana u vrtiće je počeo danas i trajaće do 18. maja, a u ponudi je 7.512 mesta, što je oko deset odsto više nego prošle godine.

Roditelji i ove godine mogu da biraju na koji će način prijaviti decu na konkursu: elektronskim putem, „iz fotelje“ kroz samo osam koraka, ili direktno u predškolskoj ustanovi, svakog dana od 8.00 do 18.00.

Elektronski u samo 8 koraka

Mame i tate mališana koji ne pripadaju ni jednoj osetljivoj kategoriji trebalo bi predškolskoj ustanovi samo da predaju popunjeni obrazac, a mogu ga podneti i elektronski.

Nije potrebno prilagati bilo kakvu dodatnu dokumentaciju, potvrdu o zaposlenju roditelja i slično, osim ako nisu u pitanju deca iz osetljivih kategorija – kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Preliminarne liste sa imenima dece koja su primljena biće objavljene 11. juna (izuzetak je Novi Beograd – 18. jun), a nezadovoljni roditelji moći će da podnesu žalbu do 20. juna. Nakon što ih razmotre upisne komisije, konačne liste upisane dece biće formirane krajem juna ili početkom jula.

U nekim vrtićima već sada nema slobodnih mesta za određene uzraste, a oni najtraženiji su skroz popunjeni!

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta i ona čija su braća i sestre upisani u isti vrtić.

Poslednjih godina došlo je do „eksplozije“ interesovanja za vrtiće. Tako je 2013. podneto 11.157 prijava, a lane preko 23.000. Razlog su pre svega znatno niže cene koje su počele da važe od januara 2015. godine. Umesto dotadašnjih skoro 10.000 dinara, cena je skoro prepolovljena.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas počinje Beldocs, festival dokumentarnog filma

    U maju nas očekuje Beogradska biciklijada