in

Danas počinje Beldocs, festival dokumentarnog filma

Predstojeći 11. Beldocs (od 7. do 14. maja) ne samo da će ugostiti velika imena svetskog filma i dokumentaristike, već će i upriličiti masterčasove, na kojima će se oni obratiti kako filmskim znalcima tako i sve brojnijoj publici.

Ejbel Ferara govoriće o tome kako režirati sebe samog, odnosno kako održati karijeru filmskog autora. Kao jedan od poslednjih filmskih pobunjenika na svetu, Ferara je uspeo da se preseli iz jednog žanra u drugi, zadržavajući svoju umetničku slobodu. Kako se ovo postiže i koje su veštine koje nezavisni filmejker treba da stekne?

Ulrih Zajdl donosi novu vrstu estetike, samim tim i predavanja. Iako sebe ne smatra dokumentaristom, Zajdl je filmskoj javnosti poznat po jedinstvenom izrazu na maglovitoj granici između dokumentarnog i igranog filma. Masterklas u prostoru Jugoslovenske kinoteke uvešće prisutne u poetiku kontroverznog austrijskog reditelja koji je obeležio evropsku kinematografiju 21. veka.

Žoao Pedro Rodrigeš, krajnje neobičan a već afirmisan reditelj, koji je i pažnju ovdašnje publike privukao filmovima „Fantom“ i „Ornitolog“, nagrađen Zlatnim leopardom za najbolju režiju u Lokarnu, prvi put dolazi u Beograd da predstavi svoj neobičan opus. Sa njim će se razgovarati o granicama stvarnosti i fikcije, mitovima i religiji, seksualnosti, savremenoj etnologiji, lutanju, Lisabonu, umetnosti i životu. Zamišljen u formi razgovora sa publikom, masterklas ima za cilj da predstavi metode rada ovog vanrednog umetnika.

Dokumentovanje i zapisivanje lično-političkih sećanja u filmu Meteori – naziv je masterčasa sa Gurčanom Keltekom, autorom iz Turske, koji će voditi šef Industry programa Beldoksa M. Đem Uztifekći, takođe reditelj po vokaciji. Keltek će govoriti o kreativnom procesu u svom filmu koji predstavlja estetsku reakciju na političke sukobe u Istanbulu, Kipru i kurdskoj oblasti Anatolija uz prikazivanje isečaka iz filmova „Meteors“ (2017), „Colony“ (2015) i „Overtime“ (2012).

Studija slučaja HBO Evropa fokusiraće se na višestruko nagrađivani dokumentarac „Druga strana svega“ Mile Turajlić, o čemu će govoriti Hanka Kastelicova, naručilac programa i producent za HBO Evropa i autorka. Kastelicova će predstaviti pristup HBO Evrope radu na koprodukciji, a Turajlić će govoriti o svom kreativnom procesu tokom produkcije filma, kao i o kreativnoj saradnji sa kućom HBO Evropa.

Svakako će čista egzotika biti razgovor o rekonstrukciji istorije sa slikama iz sadašnjosti u filmu „Valdhajmov valcer“ sa autorkom Rut Bekerman. Za potrebe svog filma Bekermanova je posećivala fotografske arhive i koristila lične snimke da bi obelodanila istinu o prošlosti uz slike iz sadašnjosti, sa ciljem da ljude suoči sa fašizmom i totalitarizmom koji se još uvek konstantno i iznova javljaju uz pomoć zvanične istorije.

Domaći dokumentarista Boris Mitić govoriće na temu kako snimiti Ništa! Naravno, tom prilikom će se pozivati na inspirativni pregled prepreka i rešenja u izradi filma svog filma „Slatko od Ništa“, utešne dokumentarne parodije o Ništa. Kako sam autor navodi, film je nastao iz dokoličarske retoričke provokacije, da bi se tokom osam godina probijao kroz brda i dolove međunarodnog finansiranja i 20.000 stranica najraznovrsnije bibliografije, destilovane naposletku u stihove koje kazuje Igi Pop, a koje ilustruju desetine snimatelja u 70 zemalja. 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Pojedini delovi Krnjače i Borče sutra bez struje

    Kako da konkurišete za vrtić elektronskim putem, „iz fotelje“