Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

IMPRESIVNO: 14 hiljada prijava za 10 godina borbe

u Reportaže od
Tara – T2

Proteklih dana smo imali priliku da upoznamo ljude dobre volje sa leve obale, individualce koji se bore za što lepši kraj.

Udruženje EKO-Pančevački rit gotovo svakodnevno uz pomoć svojih „zelenih patrola“ posmatra ekološku sliku Borče i kanala Vizelj i uvek je u pripravnosti da reaguje.

Još jedan sugrađanin, Branko Janković iz Borče, višestruko ulaže svoje slobodno vreme u raznorazne humanitarne aktivnosti. Ne tako davno, pokrenuo je i sopstvenu akciju čišćenja stajališta.

A jednog, o čijem doprinosu zajednici najviše govore brojke, su nedavno posetili novinari “Blic”-a i kroz razgovor obeležili njegovu desetogodišnju borbu.

Filip Vukša je, a o tome mnogi znaju, dvadesetpetogodišnji aktivista koji je pre tačno 10 godina podneo svoju prvu prijavu nadležnim gradskim službama. U pitanju je znak za biciklističku stazu na Adi Ciganliji koji nikada nije postavljen. Tako je počeo borbu dugu trenutno deset godina sa gradskim službama, od kojih očekuje samo jedno: da postupe po prijavi i primene zakon.

Pošto je počeo kao maloletnik, imao je dosta birokratskih i zakonskih problema, ali je i pored toga gomilom papira uspevao da zatrpa pisarnicu u Ulici 27. marta.

– Poslao sam ukupno 14.000 prijava, od toga su pola bili upravni postupci pred inspekcijama, a pola je prosleđeno direktno javnim komunalnim preduzećima. Kod kuće ih uredno arhiviram u registratorima. To je sve zanimljivo mojim prijateljima koji me podržavaju – navodi Vukša.

Zanimljivo:  Danas je krajnji rok za dostavljanje ponuda za PKB, najavljeni i protesti

Od tih 14.000 prijava inspektori su pozitivno rešili samo deo. Na sve načine su pokušavali da, kako kaže Vukša, izbegnu odlazak na teren, prebace odgovornost na neku drugu službu, a u poslednje vreme i jednostavno pod izgovorom da stvar nije toliko bitna, uopšte i ne izađu na teren.

– Najteže je raditi sa opštinskim inspekcijama, dok gradske ipak povedu postupak. Međutim, to ne znači da će prijava i uroditi plodom. U mom angažovanju bilo je potrebno mnogo više od poznavanja upravnog postupka. Sa inspektorima sam razgovarao, a Sekretarijatima nudio predloge. Bilo je trenutaka kada sam bio lepo primljen i razgovarao otvoreno o problemima, ali i onih koji nisu bili tako prijatni. Pamtim i slučaj starije inspektorke koja mi se telefonom požalila kako ne može da izađe na teren, jer je u godinama pa ne može da pešači, a tamo gde ne radi rasveta je neprijatno i mračno. Šta da kažete na to, a da ne uvredite ženu koja je u tom trenutku obesmislila svoju profesiju – pita se Vukša.

Zanimljivo:  Donete izmene zakona, uskoro lakša legalizacija za sugrađane koji imaju manje kvadrature

Posebno mu smeta situacija u poslednjih godinu-dve, kada su pojedini inspektori, tvrdi on, počeli da “izvrću” zakon.

– Prvo su ignorisali zakon, onda su bili primorani da ga poštuju, a sada ga neretko i izvrću. Oni kažu da je to sitnica, da nije važno. Ali, meni su baš sitnice važne. Ako od deset svetiljki pet ne radi, to je i estetski i funkcionalni problem. Ako je samo jedan slivnik zapušen, pun blata i mulja, svako vozilo koje prođe u kišnim danima poprskaće pešake… Klima koja ne radi u autobusu, polasci autobusa koji se ne izvršavaju, to za mene nisu sitnice ako za njih jesu – direktan je Vukša.

Vukša je više puta istupao u javnosti, govorio je i na skupovima, ali ističe da nikako nije obojen partijskim bojama.

– Jednako će mi smetati svi komunalni i saobraćajni prooblemi u gradu, ma koja partija bila na vlasti, jer su ti problemi najčešće lako rešivi. Kada govorim na skupovima, govorim kao građanin koji nije zadovoljan stanjem u gradu. – kaže on.

Izvor: Blic


Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Reportaže

Idi na Vrh