in

Hiljade osnovaca nije otputovalo zbog novih pravila o prevozu dece

Hiljade đaka osnovnih škola u Beogradu,prethodnih dana nije otišlo na svoje jednodnevne izlete zato što je sistem izadavanja dozvola profesionalnim vozačima koji voze decu na ekskurzije zakazao.

Osnovni problem jeste što vozači nisi posedovali kompletnu dokumentaciju koja im je, prema Pravilniku o organizovanom prevozu dece, neophodna da bi pošli na put.

Šta se zapravo desilo?

Ukratko, profesionalni vozači nisu na vreme poslali zahteve za izdavanje kvalifikacione kartice za obavljanje posla profesionalanog vozača.

Kada su shvatili da bez toga ne mogu da voze decu na ekskurzije bukvalno su zatrpali Agenciju za bezbednost saobraćaja, koja je i nadležna za izdavanje ovih dokumenata. Agencija, koja kako tvrde dobija i po 500 zahteva dnevno, nije u stanju da kartice izdaje tom brzinom.

Zato su đaci tridesetak beogradskih osnovnih škola ostali su zbunjeni u školskim dvorištima kada su shvatili da neće otići na izlete kojima su se radovali.

Kako za tvrde predstavnici prevoznika “Banbus” i “Lasta”, zahtevi su nedeljama unazad predati, međutim za samo izdavanje licenci se nešto duže čeka zbog celokupne procedure.

Mi smo predali sve potrebne dozvole, međutim, izgleda da nismo baš najbolje razumeli tumačenje zakona koji zapravo ne dozvoljava ni da se saobraća sa samom potvrdom o predavanju dokumenata i čekanju samih licenci – rekli su iz agencije “Banbus”.

Kako su rekli, čak 36 njihovih autobusa nije krenulo na odredišta samo zbog nedostatka licence. Ista situacija je i sa “Lastom”.

Pravilnik o profesionalnim vozačima stupio je na snagu 29. decembra 2018. godine, i on nalaže da do 29. decembra ove godine svi profesionalni vozači moraju da dobave karticu.

Prema rečima direktorke Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS), Jasmine Milošević, od početka godine do 1. septembra stiglo je tek oko 7-8 hiljada zahteva za izdavanje ovih kartica. Od tog trenutka stiže i po 500 zahteva dnevno.

Kvalifikacione kartice počeli smo da izdajemo 30. januara, i od tada, svega 7-8 hiljada savesnih vozača jeste podnelo zahteve – kaže Milošević.

Međutim, došlo je do „preklapanja“ sa Pravilnikom o organizovanom prevozu dece, koji je stupio na snagu 1. septembra.

Kada je Pravilnik o organizovanom prevozu dece stupio na snagu, shvatili su da neće moći da voze na ekskurzije bez kartica – poručuje Milošević.

Šta Pravilnik tačno predviđa?

Podsetimo, Pravilnik o organizovanom prevozu dece primenjuje se od 1. septembra. Osim tačnih instrukcija kakav autobus mora biti i kakva oprema u njemu, Pravilnik jasno definiše i uslove koje mora da ispuni vozač.

Dakle, član 6 nalaže da se obavljanje organizovanog prevoza dece vrši autobusom kojim upravlja vozač koji:

  1. je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom;
  2. poseduje i nosi sa sobom fotokopiju lekarskog uverenja o sposobnosti za vozača koje nije starije od godinu dana;
  3. najmanje tri godine poseduje važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije;
  4. poseduje dokaze o aktivnosti vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana kojima se dokazuje da je propisno koristio dnevne i nedeljne odmore i najduže vreme upravljanja vozilom u poslednjih sedam dana pre započinjanja prevoza, kao i da je pre započinjanja prevoza koristio dnevni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 časova;
  5. poseduje odgovarajuću kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača;
  6. ima važeći ugovor o radu za vozača, odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada ili overenu fotokopiju tih ugovora za vozača koji je radno angažovan, u skladu sa propisom kojim se uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

Nije mali broj mama i tata koji se posle svega pitaju šta će biti sa novcem koji su uplatili, da li će on biti vraćen ili će izleti ipak biti realizovani u nekim novim, slobodnim terminima.

Kako nezvanično saznajemo, većina škola realizovaće ove izlete u nekim narednim terminima.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Predstava “Pinokio za odrasle” besplatno u CK „Vlada Divljan“

    U Borči novi način saniranja ulica, zatrpavanje rupa prašinom!