in

Gradske službe kreću u suzbijanje ambrozije košenjem

Nadležni su ove godine izvršili monitoring na šest puta većoj površini zahvaćenoj ambrozijom, nego što je to ranijih godina bio slučaj i sada se kreće sa uništavanjem ove biljke na području Beograda.

Prema rečima gradonačelnika Zorana Radojičića, ove godine posebno će se voditi računa da se hemijska sredstva ostave kao poslednja opcija, a da se uništavanje alergena u najvećoj meri sprovede košenjem.

U odnosu na prošlu godinu kada je obavljen monitoring na 320 hektara, ovog puta reč je površini od oko dve hiljade hektara na području celog grada. 

Alergija na ambroziju predstavlja veliki zdravstveni problem sa kojim se sve više ljudi suočava i sve teže ga podnosi – kaže gradonačelnik.

Zbog ozbiljnosti simptoma, pojedini sugrađani tokom perioda cvetanja ambrozije, u avgustu i septembru, sprečeni su da obavljaju svakodnevne aktivnosti, čak i da rade.

Baš iz tog razloga postalo je bitno da se ambrozija uništava pre nego što počne da cveta i proizvodi polen, koji je najveći izazivač alergija.

Monitoring ambrozije vrši Zavod za biocide, a u monitoringu se koriste i dronovi. Prema njihovom izveštaju utvđeno je da su problematične sledeće površine na Paliluli.

Problem sa ambrozijom, na zapuštenim površinama posebno je izražen na levoj obali zbog brojnih zelenih površina, koje često nisu u nadležnosti grada.

Ono što je ranijih godina predstavljalo prepreku u suzbijanju je činjenica da se velike količine ambrozije nalaze na privatnim posedima, tačnije placevima koje su vlasnici ostavili zapuštene.

Inspekcijski organi u mogu da nalože vlasniku da je u obavezi da pokosi svoj posed, ali gradske službe nemaju pravo da sprovedu uništavanje ambrozije na ovakvim placevima.

Zato se nadamo da će se svi sugrađani poneti odgovorno prema sebi i drugima i da će svoje placeve održavati i kositi kako bi i mi sami uticali na smanjenje ovog alergena.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Vrtići dezinfikovani i spremni za povratak dece u maju

kanalizacija

Vesić obišao radove na kanalizaciji u Krnjači