Grad nema ništa protiv otvaranja privatnih vrtića, ali će pooštriti kriterijume - www.lobi-info.rs

Grad nema ništa protiv otvaranja privatnih vrtića, ali će pooštriti kriterijume

2 minuta za čitanje

Iako grad nema direktnu odgovornost za rad privatnih vrtića ipak je dogovoreno sa Ministarstvom prosvete da se u narednom periodu pooštre kriterijumi za vrtiće, jer postoje oni koji ne ispunjavaju sve kriterijume i vrtiće otvaraju u neadekvatnim uslovima.

Nove mere su usledile nakon trovanje dece u jednom privatnom vrtiću na Zvezdari, za šta je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da grad nema direktnu odgovornost za rad privatnih vrtića na onaj način na koji ima za rad državnih, ali da to ne znači da ne pokušava da nađe rešenje za takve slučajeve.

– Grad Beograd subvencioniše boravak dece u vrtićima, a na roditeljima je da li će dete upisati u privatni ili državni vrtić – rekao je Vesić.

On je poručio da će, u svakom slučaju, grad pooštriti kriterijume, jer je bezbednost dece na prvom mestu.

U tom smislu, rekao je da će biti preduzet niz mera kako bi se privatni vrtići koji žele da se bave tim poslom afirmisali.

– Imamo pravo da tražimo od privatnih vrtića da uredno izveštavaju o broju dece, da imaju uređenu protokolarnu zaštitu, kao i da zaštita kada je hrana u pitanju bude na najvišem nivou – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se državni vrtići snabdevaju iz centralne kuhinje, koju kontroliše sanitarna inspekcija, i da su preduzete sve mere jer se radi o spremanju hrane za decu.

– Mi se trudimo i snosimo potpunu odgovornost za ono što se dešava u gradu, a i svi oni koji rade sa decom moraće da snose odgovornost. Grad će pooštriti kriterijume i voditi računa koji privatni vrtići mogu da dobiju dozvolu prime decu. Gradićemo državne vrtiće, ali ćemo subvencionisati decu koja idu u privatne vrtiće koji ispunjavaju uslove, jer nemamo ništa protiv otvaranja privatnih vrtića – rekao je Vesić.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Prethodna priča

U Krnjači okovani fekalijama dok čekaju na popravku pumpe

Sledaća priča

Ide Britanac Zranjanincem peške na svom putu oko sveta

Poslednje od Društvo