in

Grad izdvojio 16,8 miliona dinara za talentovane srednjoškolce

Fondacija za mlade talente Grada Beograda prikupila je ove godine 16,8 miliona dinara za stipendiranje talentovanih srednjoškolaca koji se prijave na konkurs (otvoren od 30.10), izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je za Tanjug istakao da je karakteristika fondacije da u potpunosti finansira ono što je talentima potrebno, i po tome je jedinstvena.

Mlade želimo na taj način da ohrabrimo, da im pomognemo da razviju talenat. Na naše veliko zadovoljstvo, mogu da kažem da se veliki broj srednjoškolaca već javio, tako da je očigledno da ćemo imati mogućnost da izaberemo one najbolje čiji ćemo talenat podržati – naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, od 16,8 miliona dinara, 12 miliona biće namenjeno za kupovinu rekvizita odnosno instrumenata, zavisno od toga čime se mladi talenti bave, 2,4 miliona obezbeđeno je za odlazak na međunarodno priznata takmičenja, a dodatna 2,4 miliona obezbeđena su za odlazak na školovanje, edukacije, uglavnom u inostranstvu, kako bi mladi mogli da potpuno razviju svoj talenat.

Prošle godine, podseća Vesić, Fondacija za mlade talente imala je oko 16 miliona dinara, nešto manje nego ove godine.

Ono što je karakteristika naše fondacije jeste da mi dajemo potpuna sredstva, za razliku od ostalih, koja daju delimična sredstva, pa onda moraju deca da ih prikupljaju na drugi način – istakao je gradski menadžer.

Fondacija je, podvlači, preko donatora obezbedila i dodatnih milion dinara i taj novac će prvi put ove godine plasirati u jednoj novoj kategoriji –finansiraće inovativnu delatnost, start-ap kod srednjoškolaca, te oni koji imaju ideje i hoće da ih razviju, moći da dobiju pomoć, kako bi krenuli sa svojim biznisom. 

Naravno, mi ćemo tražiti od njih da deo zarade vrate u fondaciju, kako bi neki drugi srednjoškolci sledeće godine mogli da dobiju na isti način pomoć. Verujem da će ova novina namenjena srednjoškolcima, koja do sada nije postojala, takođe izazvati veliko interesovanje i da ćemo neku talentovanu decu, koja imaju IT ideje, ili neke druge, moći da podržimo i na ovaj način – smatra Vesić.

Vesić ističe da je kao inicijator osnivanja Fondacije ponosan, jer je ove godine veći broj donatora podržao rad Fondacije.

 – Veći broj donatora znači više sredstava kojima ćemo podržati talentovanu decu u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2016. godine Fondacija za mlade talente grada Beograda finansijski je podržala 69 talentovanih učenika – rekao je Vesić.

Fondacija za mlade talente je osnovana 23. juna 2015, jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine grada Beograda, a posvećena je pomaganju mladim talentima koji su slabijeg materijalnog stanja da bi uprkos tome razvili svoj potencijal i imali jednaku šansu za uspehe i nagrade.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas počela isplata jednokratne pomoći penzionerima

    Opremite kupatilo po Vašoj meri u salonu Mimaks u Borči