in

Grad će finansirati boravak 1.000 dece u privatnim vrtićima

Grad će finansirati i boravak 1.000 dece u privatnim vrtićima 22.1.2015.

Znamo da je jedan od većih problema stanovnika Leve obale nedovoljan kapacitet u vrtićima jer mi možemo da se pohvalimo porastom nataliteta.

Kako saznajemo, grad Beograd će od 1. septembra finansirati boravak dece u oko 50 akreditovanih privatnih predškolskih ustanova.

Tako da će u privatne vrtiće biti raspoređena deca za koju u majskom konkursu ne bude mesta u 17 predškolskih ustanova čiji je grad osnivač, rekla je Tanja Popović iz Gradskog veća.

Grad će finansirati i boravak 1.000 dece u privatnim vrtićima 22.1.2015.

Ona je objasnila da će roditelji boravak dece i u jednim i u drugim predškolskim ustanovama plaćati 5.540 dinara. Ta cena, kako je navela, predstavlja 20 odsto ekonomske cene od 27.700 dinara, a ostalo će dotirati Grad Beograd.

Prioritet će imati deca čija su oba roditelja zaposlena.

– Čim se u sistem uključe privatni vrtići, upisaćemo oko 1.000 dece koja su sada na listi čekanja, rekla je Tanja Popović.

Prema njenim rečima, danas u Beogradu na mesto čeka ukupno 3.525 dece a pre godinu dana čekalo je skoro 5.000. Tako da možemo konstatovati da će samo trećina porodica rešiti problem upisa mališana.

Određena grupa nezaposlenih roditelja nam je ukazala na problem ovakvih odluka.

– Kada se zaposle oba roditelja ili privremeno angažuju nekoga za čuvanje dece, nisu sigurni da će deca biti primljena. Pa tako dolaze u situaciju da jedan roditelj da otkaz. A samim tim se suočavaju sa finansijskim problemima.

Grad će finansirati i boravak 1.000 dece u privatnim vrtićima 22.1.2015.

Još jedna novina je da su odbornici Skupštine grada usvojili su i Predlog odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

Usvojen je i Predlog odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada.

Verujemo da će grad biti spreman da nastavi sa rešavanjem ovog problema i u narednom periodu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Akcija uklanjanja havarisanih i napuštenih automobila - LOBI

    Akcija uklanjanja havarisanih i napuštenih vozila

    Nastavlja se akcija podele besplatnih kanti