Džeparoši caruju Beogradom - www.lobi-info.rs

Džeparoši caruju Beogradom

2 minuta za čitanje
Džeparoši caruju Beogradom
Džeparoši caruju Beogradom

Krivično delo koje je u našem gradu u stalnom porastu jeste džeparenje. Najviše lopova ima na početnim stanicama i drugim frekventnim mestima na kojima se beleže gužve prilikom ulaska u vozila gradskog prevoza.

Da je džeparenje vremenom postalo unosan biznis svedoči i statistika koja kaže da je samo prošle godine oko 5.000 Beograđana prijavilo krađu novčanika.

Džeparoši haraju ulicama i žive od toga ali u skladu sa zakonom policija može da privede džeparoša i zadrži u pritvoru ali najduže 48 sati.

Što znači da su oni fizički dva dana sklonjeni sa ulice a već treći dan ponovo haraju jer žive od džeparenja. Dobijaju krivične prijave koje idu redovnim sudskim putem pa se dešava tako da neki postupci traju i po sedam godina a za to vreme džeparoši su na slobodi.

Inače, džepna krađa se smatra lakim krivičnim delom za koje su predviđene maksimalno tri godine zatvora ili novčana kazna. Mada, u pravosudnoj praksi nisu zabeležene pomenute kazne a većina smatra da ovakva dela nisu društveno opasna.

Džeparoši „operišu” u grupama. Obično dvojica-trojica prave gužvu dok jedan krade. Obično se krađe izvode na početnim stanicama gde se prave gužve. Naročito vole da rade na ulazu u vozila gradskog prevoza jer kada žrtvu „odrade”, ona uđe u autobus, vrata se zatvore a oni ostanu na stanici na sigurnom.

Međutim, savesnih građana koji primete krađu i reaguju sve je manje jer se postavlja pitanje kako bi zakon reagovao na savesnog čoveka koji je sprečio kaznu i nasilno isterao džeparoša iz vozila ili se čak i potukao! Da li bi policija privela i savesnog građanina i zadržala ga u pritvoru 48 sati?

Izgleda da su jedini način da se iskoreni krivično delo džeparenja ušiveni džepovi.

Leave a Reply

Biciklisti Beograda održali izbornu vožnju - 03.03.2014.
Prethodna priča

Biciklisti Beograda održali izbornu vožnju

Glogonjski rit nekad i sad - Građanin Londona nekada Glogonjsog rita - 2014
Sledaća priča

Londonac želi da vrati sjaj Glogonjskom Ritu

Poslednje od Vesti