in

Dva genijalca iz Borče (FOTO)

U septembru ove godine uspostavljena saradnja između Osnovne škole „Jovan Ristić“ iz Borče i škole mentalne aritmetike „Malac Genijalac“ Palilula.

Mentalna aritmetika je jedna impresivna ljudska sposobnost koja može da se vežba, a to je razvijena sposobnost mozga da se brzinom milisekundi obavljaju sve matematičke radnje i upravo deca između 4 i 12 godina najlakše stiču ovu veštinu.

Ne sumnjamo da su naša deca genijalci, ali upravo učenici iz Borče su nosioci medalja u oblasti mentalne aritmetike i mi smo ponosni na njih.

U nedelju 22. januara održano prvo republičko takmičenje u veštini mentalne aritmetike. Na tom takmičenju okupilo se preko 160 učenika škole mentalne aritmetike Malac Genijalac, sa namerom da se pronađu najveći genijalci među decom.

– Na takmičenju je bilo gotovo neverovatno gledati decu od, recimo, 6 godina kako na brzini od 350 milisekundi sabiraju 40 brojeva u nizu – bez stajanja, bez pomoći, koncentrisani i zaista genijalni – rekla je Maja iz škole „Malac Genijalac“.

Nakon velikog superfinala opština Palilula, u konkurenciji škola mentalne aritmetike sa teritorije Srbije, dobije dva pobednika – Nemanju Hadži Đikića (9 godina) i Vuka Pejovića (6 godina).

Ono što spaja ova dva genijalca osim titula najboljih je to da su oni upravo iz Borče, polaznici škole Malac Genijalac koja je smeštena u prostorijama Osnovne škole „Jovan Ristić“ u Borči.

Nemanja Hadži Đikić, učenik Osnovne škole „Rade Drainac“ (odeljenje III- 5, učiteljice Vesne Stošić) dobio je zlatnu medalju kao najbolji iz Srbije u rešavanju 100 zadataka za 12 minuta, što je izuzetna brzina i mentalna sposobnost.

Mali Borčanin Vuk Pejović, a treba ponoviti da on ima samo 6, godina, osvojio je bronzanu medalju u mentalnom računanju i rešavanju zadataka. Borča je odnela čak tri medalje!

Znamo da na levoj obali ima još malih genijalaca stog pozivamo sve da se pridruže Školi mentalne aritmetike „Malac Genijalac“ u prostorijama Osnovne škole „Jovan Ristić“.

Slike sa takmičenja

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Bravo za dečicu iz školice Malac Genijalac. Lepo je videti da naša deca pokazuju ovakve rezultate. Mentalna aritmetika je inače svuda u svetu poznata stvar, pohvala da ima i kod nas.

U BSK stigla pojačanja za nastavak sezone

Brza saobraćajnica Novi Sad – Zrenjanin – Borča (MAPA)