in

Doktorka odbila da pregleda ženu sa ovčjim boginjama

Iz straha da joj pacijentkinja ne prenese ovčije boginje, izabrana lekarka u Domu zdravlja “Dr Milutin Ivković” u Borči odbila je da pregleda obolelu Snežanu Vasić.
Iako je pacijentkinju primio drugi lekar, Vasićeva će se žaliti Lekarskoj komori Srbije u kojoj kažu da ovakvo ponašanje ozbiljno povređuje kodeks profesionalne etike.

– Ovčije boginje preneo mi je šestogodišnji sin zbog čega sam otišla kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja da što pre otvorim bolovanje. Tamo sam na šalteru rekla da imam boginje, uzeli su mi knjižicu i rekli da sačekam. Niko me nije poslao u izolovanu prostoriju, već sam u punoj čekaonici sedela sa ostalim pacijentima. Kroz vrata ordinacije moje doktorke Vere Musić, čula sam kako burno reaguje i govori da zbog boginja neće da me primi – priča Snežana Vasić, kojoj je ova doktorka izabrani lekar već 10 godina.

Medicinska sestra potom ju je uputila kod drugog lekara, koji je preležao ove boginje, i koji joj je otvorio bolovanje.

Lekar mora da obavi pregled

U Lekarskoj komori Srbije kažu da je ovakvo ponašanje lekara nedopustivo. „Svaki lekar koji odbije da pregleda pacijenta iz straha za sopstveno zdravlje krši kodeks profesionalne etike, što je ovde slučaj i to je nedopustivo. Naša je obaveza da pregledamo pacijenta, bez obzira na to da li je oboljenje zarazno. Naš Sud časti ispitaće slučaj, a sankcija za povredu etike može biti javna opomena, ili čak oduzimanje licence – kaže dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS.

– Objasnili su mi da moja doktorka nije preležala ovo oboljenje, da ima malo unuče kod kuće i da se plaši da se ne zarazi i prenese bolest detetu. Očekivala bih da mi se u najmanju ruku izvini i objasni u kakvom je položaju, a ne da kroz vrata slušam kako viče da neće da me primi – kaže Snežana, koja će svoj karton prebaciti u drugi dom zdravlja, a protiv doktorke Musić podneće žalbu Lekarskoj komori Srbije.

Sa druge strane, dr Vera Musić smatra da pacijentkinja nema razloga za ljutnju.
– Moja deca i ja nismo preležali boginje, kod mene je sada moje unuče i morala sam da izbegnem da se ne razbolim i prenesem ih detetu. Koleginica je pregledala pacijentkinju i otvorila joj bolovanje i nije mi jasno zašto je nastao ovoliki problem. Da je pacijentkinja insistirala da je primim, verovatno bih to i učinila – kaže dr Musić.

U DZ “Dr Milutin Ivković“ slažu se da je najvažnije da pacijent bude primljen i pregledan.
– Ona je primljena i to je najbitnije. Lekar joj je otvorio bolovanje, a što se tiče doktorke Vere, naš stručni savet ispitaće slučaj i preduzeti određene mere – naglašava dr Slavica Kalezić Milošević, direktorka ove ustanove.

Ovo nije prvi put da se pacijenti žale na medicinsko osoblje Doma zdravlja u Borči.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. Da , ja sam imala problema sa Dr. Bajagic- Ilic. Podnela sam prijavu Direktorki u Knez Danilovoj i nista nisu preduzeli po tom pitanju. I dalje se Bajagicka chepi u Dom zdravlja u Borci, centar jedan jos je ona kao neka j..b..a nacelnica. Kakvi sefovi direktori a i samo ministarstvo takvi i lekari i sestre. Zato se tako i ponasaju

  2. Moja supruga je imala problem sa Dr. Brankom Depolo, u sestom mesecu je a doktorka nije htela da je pregleda i ako je imala temperaturu i bila jako prehladjena, posto nije imala zakazano a do kraja radnog vremena je bilo dva sata, rekla joj je da zakaze za deset dana !
    Pisali smo prigovor zastitniku pacijenata u kez Danilovoj, sto treba da uradi svako ko ima neprijatne situacije sa njima !

  3. I ja sam imala lose iskustvo sa dr Brankom Depolo. Karton je bio u drugoj ustanovi ali mi je sestra na salteru rekla da mogu biti pregledana kao pacijent “prolaznik“ bez obzira sto karton nije tu. A doktorka kad je to cula bukvalno me izbacila uz reci “Bas me briga! Ne radim ja ovde humanitarno!“
    Sestra koja radi sa njom je zgranuto gledala i cutala a ja sam uzela svoju knjizicu i otisla….Pisala sam prigovor i treba ih prijavljivati za svaku neprijatnost koju dozivite.

  4. i ja sam dozivela neprijatnost za dr Musickom u Borci……lecim se u centar III vec dosta dugo i nikad nisam dozivela od strane doktora da bude tako neprijatna, usporena, nervozna sto ne moze da postigne zakazane preglede, pa samim tim hitne slucajeve odbija! ranija postava je bila mnogo bolja….stalno se smenjuju….svi se zale na nju,pa neka i nju sada smene!

Pisaću ti pisma dugaa - Pisma se pišu srcem

Pisaću ti pisma dugaaa!

Osnovna škola Stevan Sremac Borča

Osnovna škola Stevan Sremac u Borči