in

Osnovna škola Stevan Sremac u Borči

Osnovna škola Stevan Sremac Borča
Osnovna škola Stevan Sremac Borča

Škola u Borči postoji 212 godina, što je dugovečnost kojom se može pohvaliti malo koja obrazovna ustanova, ne samo u Beogradu, već i u Srbiji.

Priča počinje 1799. godine, kada je u Borči podignuta pravoslavna crkva. Godinu dana kasnije, 1800. godine, pri crkvi počela da radi škola koja je tada imala samo 9 učenika.

Ubrzo je na crkvenom placu podignuta i zgrada škole. Učitelji su bili sveštenici, nesvršeni bogoslovi, mladi ljudi kojima je ovo bio prvi posao i često su se smenjivali. Ni roditelji nisu rado slali decu u školu jer su im bila potrebna kod kuće, da pomažu oko čuvanja stoke i poljoprivrednih radova.

Tek 1820. godine škola postaje obavezna za decu od 6 do 12 godina, ali odvojeno za devojčice i dečake. Uporedo sa njom, za stariju decu, do 15 godina, radila je povtorna škola, samo nedeljom i praznikom posle podne.

Borčanska opština sazidala je novu zgradu škole 1871. godine i tu je radila graničarska narodna škola koja je bila obavezna i trajala je 6 godina (po dve godine išlo se u prvi i četvrti razred). Nastava se odvijala na srpskom, ali od 1903. do 1918. godine i na mađarskom koji je bio obavezni, zvanični jezik za svu decu, bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

Od 1922. godine radila je četvorogodišnja škola na srpskom jeziku, a broj učenika se stalno povećavao. Uslovi za rad bili su loši, Dunav se često izlivao i plavio naselje i školu. Dešavalo se da nakon velikih poplava zateknu u učionici žive šarane.

Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča

OŠ “Stevan Sremac“ počela je sa radom šk. 1955/56. godine i imala je 328 učenika, raspoređenih u 11 odeljenja – 7 mlađih i 4 starijih razreda.

Problemi sa nedostatkom prostora javljaju se već 1961. godine i traju do danas, uprkos proširivanjima, dogradnjama i ostvaranjima novih škola. Tada se prvi, ali ne i poslednji put, radilo u tri smene. Godine 1962. podignute su 4 montažne učionice kao privremeno rešenje, ali se koriste i danas, bez obzira što su potpuno neuslovne.

Školske 1970/71. godine otvoren je objekat u naselju Borča Greda, kao odvojeno odeljenje matične škole, a već 1975. godine, zbog stalnog povećanja broja učenika, objekat se proširuje i postaje OŠ “Veljko Vlahović“ (od prošle decenije OŠ “Rade Drainac“).

OŠ “Stevan Sremac“ nastavlja rad u staroj zgradi koja se dograđuje i renovira, ali ostaje preopterećenost.

  1. godine iz ratom zahvaćenih područja doseljavaju se porodice i širenje Borče se nastavlja a odeljenja u školi imaju po 40 učenika.

Godine 1992, tradicija pobeđuje, prvi put posle Drugog svetskog rata svečano je obeležen Sv.Sava a ta tradicija održana je i do danas.

Školu pohađa 1169 učenika, raspoređenih u 44 odeljenja. Škola radi u dve smene i ima produženi boravak za učenike 1. i 2. razreda. Škola se nalazi u starom naselju Borča i karaktriše je najveći i najlepši park u naselju na površini od 12.652m2.

U školi radi 74 nastavnika od toga 24 učitelja i 50 nastavnika u višoj nastavi. Škola ima: direktora, pomoćnika direktora, pedagoga, psihologa, bibliotekara, sekretara, šefa računovodstva, blagajnika i administrativnog radnika, 2 domara i 14 spremačica.

U školi radi 22 sekcije mlađih razreda i to: 14 dramskih, 3 likovne, 4 matematičke i 1 literarna sekcija. U starijim razredima radi 23 sekcije i to: hor od 5. do 8. razreda, multidisciplinarna, odbojkaška, mašinska, 2 arhitektonske, 2 ekološke, mali fudbal, 2 novinarske, 2 dramske, 2 veronauke, kreativno pisanje, košarkaška, foto sekcija, fudbal, rukomet, likovna i lingvistička sekcija i sekcija “Šta znaš o saobraćaju“.

Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča

Tokom novembra meseca, u školi se tradicionalno održava dvonedeljna manifestacija “Sremčevi dani“ u kojoj učestvuju svi učenici škole od 1. do 8. razreda. U ovoj manifestaciji učenici pokazuju znanje i talente iz najrazličitijih oblasti od sporta do kulture. Manifestacija se završava svečanom priredbom na kojoj se nagrađuju najuspešniji učenici.

Tokom zimskog rasputa u OŠ “Stevan Sremac“ organizovane su kulturno-obrazovne i sportske manifestacije osmišljene sa ciljem da učenici mogu korisnim sadržajima da obogate svoj zimski raspust. Takođe je cilj, da učenici-članovi školskih sekcija prikažu svijim drugovima, roditeljima i rođacima, svoja postignuća u školi i na takmičenjima. Manifestacija je nazvana “Zimski Sremčevi dani“.

Škola se redovno odaziva svim humanitarnim akcijama koje se održavaju u okruženju.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Doktorka odbila da pregleda ženu sa ovčjim boginjama

Da li ste znali... LOBI INFO

Da je Kralj Žigmund 1427. godine logorovao u Borči