Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Osnovna škola Stevan Sremac Borča

Osnovna škola Stevan Sremac u Borči

u Obrazovanje od

Škola u Borči postoji 212 godina, što je dugovečnost kojom se može pohvaliti malo koja obrazovna ustanova, ne samo u Beogradu, već i u Srbiji.

Priča počinje 1799. godine, kada je u Borči podignuta pravoslavna crkva. Godinu dana kasnije, 1800. godine, pri crkvi počela da radi škola koja je tada imala samo 9 učenika.

Ubrzo je na crkvenom placu podignuta i zgrada škole. Učitelji su bili sveštenici, nesvršeni bogoslovi, mladi ljudi kojima je ovo bio prvi posao i često su se smenjivali. Ni roditelji nisu rado slali decu u školu jer su im bila potrebna kod kuće, da pomažu oko čuvanja stoke i poljoprivrednih radova.

Tek 1820. godine škola postaje obavezna za decu od 6 do 12 godina, ali odvojeno za devojčice i dečake. Uporedo sa njom, za stariju decu, do 15 godina, radila je povtorna škola, samo nedeljom i praznikom posle podne.

Borčanska opština sazidala je novu zgradu škole 1871. godine i tu je radila graničarska narodna škola koja je bila obavezna i trajala je 6 godina (po dve godine išlo se u prvi i četvrti razred). Nastava se odvijala na srpskom, ali od 1903. do 1918. godine i na mađarskom koji je bio obavezni, zvanični jezik za svu decu, bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

Od 1922. godine radila je četvorogodišnja škola na srpskom jeziku, a broj učenika se stalno povećavao. Uslovi za rad bili su loši, Dunav se često izlivao i plavio naselje i školu. Dešavalo se da nakon velikih poplava zateknu u učionici žive šarane.

Zanimljivo:  Opština najboljim osmacima poklonila letovanje na Krfu

Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča

OŠ ”Stevan Sremac” počela je sa radom šk. 1955/56. godine i imala je 328 učenika, raspoređenih u 11 odeljenja – 7 mlađih i 4 starijih razreda.

Problemi sa nedostatkom prostora javljaju se već 1961. godine i traju do danas, uprkos proširivanjima, dogradnjama i ostvaranjima novih škola. Tada se prvi, ali ne i poslednji put, radilo u tri smene. Godine 1962. podignute su 4 montažne učionice kao privremeno rešenje, ali se koriste i danas, bez obzira što su potpuno neuslovne.

Školske 1970/71. godine otvoren je objekat u naselju Borča Greda, kao odvojeno odeljenje matične škole, a već 1975. godine, zbog stalnog povećanja broja učenika, objekat se proširuje i postaje OŠ ”Veljko Vlahović” (od prošle decenije OŠ ”Rade Drainac”).

OŠ ”Stevan Sremac” nastavlja rad u staroj zgradi koja se dograđuje i renovira, ali ostaje preopterećenost.

  1. godine iz ratom zahvaćenih područja doseljavaju se porodice i širenje Borče se nastavlja a odeljenja u školi imaju po 40 učenika.

Godine 1992, tradicija pobeđuje, prvi put posle Drugog svetskog rata svečano je obeležen Sv.Sava a ta tradicija održana je i do danas.

Školu pohađa 1169 učenika, raspoređenih u 44 odeljenja. Škola radi u dve smene i ima produženi boravak za učenike 1. i 2. razreda. Škola se nalazi u starom naselju Borča i karaktriše je najveći i najlepši park u naselju na površini od 12.652m2.

Zanimljivo:  Đaci se danas vratili u školske klupe osnovnih i srednjih škola

U školi radi 74 nastavnika od toga 24 učitelja i 50 nastavnika u višoj nastavi. Škola ima: direktora, pomoćnika direktora, pedagoga, psihologa, bibliotekara, sekretara, šefa računovodstva, blagajnika i administrativnog radnika, 2 domara i 14 spremačica.

U školi radi 22 sekcije mlađih razreda i to: 14 dramskih, 3 likovne, 4 matematičke i 1 literarna sekcija. U starijim razredima radi 23 sekcije i to: hor od 5. do 8. razreda, multidisciplinarna, odbojkaška, mašinska, 2 arhitektonske, 2 ekološke, mali fudbal, 2 novinarske, 2 dramske, 2 veronauke, kreativno pisanje, košarkaška, foto sekcija, fudbal, rukomet, likovna i lingvistička sekcija i sekcija ”Šta znaš o saobraćaju”.

Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča Osnovna škola Stevan Sremac Borča

Tokom novembra meseca, u školi se tradicionalno održava dvonedeljna manifestacija ”Sremčevi dani” u kojoj učestvuju svi učenici škole od 1. do 8. razreda. U ovoj manifestaciji učenici pokazuju znanje i talente iz najrazličitijih oblasti od sporta do kulture. Manifestacija se završava svečanom priredbom na kojoj se nagrađuju najuspešniji učenici.

Tokom zimskog rasputa u OŠ ”Stevan Sremac” organizovane su kulturno-obrazovne i sportske manifestacije osmišljene sa ciljem da učenici mogu korisnim sadržajima da obogate svoj zimski raspust. Takođe je cilj, da učenici-članovi školskih sekcija prikažu svijim drugovima, roditeljima i rođacima, svoja postignuća u školi i na takmičenjima. Manifestacija je nazvana ”Zimski Sremčevi dani”.

Škola se redovno odaziva svim humanitarnim akcijama koje se održavaju u okruženju.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Obrazovanje

OS Stevan Sremac Borča

Osnovne škole u Borči

OSNOVNE ŠKOLE Osnovna škola “Stevan Sremac” Adresa: Trg oslobođenja 3, Borča Telefon:
Idi na Vrh