Danas zaprašivanje komaraca iz vazduha zbog virusa Zapadnog Nila
/

Danas zaprašivanje komaraca iz vazduha zbog virusa Zapadnog Nila

3 minuta za čitanje
Danas zaprašivanje komaraca iz vazduha zbog virusa Zapadnog Nila - 12.08.2013
Danas zaprašivanje komaraca iz vazduha zbog virusa Zapadnog Nila - 12.08.2013

Danas u periodu od 16 do 20 časova izvešće se zaprašivanje komaraca iz vazduha iznad naselja na levoj obali Dunava u Beogradu.

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha je najavljena prošle nedelje od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda pod uslovom da dozvole vremenske prilike.

Prskanje komaraca, pored naših naselja, će biti spovedeno i na priobanju Save, teritoriji opštine Obrenovac, Surčinskom i Makiškom polju, desnoj obali Dunava, na potezu do Grocke i teritoriji podavalskih sela.

Iako je poslednja akcija zaprašivanja komaraca iz vazduha bila pre nepunih deset dana ista se mora ponovo izvršiti jer je i ove godine detektovan virus Zapadnog Nila.

Naime, stručne ekipe zavoda su u julu, metodom slučajnog odabira, na širem području Beograda postavile uređaje za uzorkovanje komaraca na oko 150 lokacija. Prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila potvrđeno je u čak 43 uzorka.

Zato je uništavanje komaraca najefikasniji način da se spreče bolesti izazvane virusom groznice Zapadnog Nila”, rekla je direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

A čime nas zaprašuju?

Mnogi sugrađani su prilikom predhodnog zaprašivanja komaraca iz vazduha primetili da na svojim automobilima imaju čudne sitne flekice, pa su iste morali da odvezu na pranje. Raspitali smo se u nekoliko lokalnih perionica, da li su primetili nešto čudno nakon zaprašivanja?

Odgovor koji smo dobili nam se ni malo nije dopao. Iako su koristili raznorazna hemijska sredstva za čišćenje i pranje teško su uspevali da uklone sve fleke sa automobila i da je jedino rešenje još nekoliko pranja kako bi se sve fleke uklonile.

Danas zaprašivanje komaraca iz vazduha zbog virusa Zapadnog NilaPodsećamo da je u većini evropskih zemalja zabranjeno zaprašivanje komaraca iz vazduha iznad naseljenih područja, jer iako u maloj količini, insekticid koji se koristi za zaprašivanje može biti opasan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Ipak, kod nas se i dalje koristi metoda zaprašivanja komaraca iz vazduha uz obrazloženje nadležnih da se to čini sa relativno malim dozama, ali i priznanjem da one iako male, štete ljudima i životinjama. Međutim, razlog za zaprašivanje iz vazduha je virus Zapadnog Nila.

E sad, da li je štetnije zaprašivanje komaraca iz vazduha ili virusa Zapadnog Nila, vreme će pokazati.

Leave a Reply

Nevreme uskoro stiže, ali nema razloga za paniku - 09.08.2013
Prethodna priča

Nevreme uskoro stiže, ali nema razloga za paniku

Najnoviji naslovi knjiga i u biblioteci Milutin Bojić - 2013
Sledaća priča

Najnoviji naslovi knjiga i u biblioteci Milutin Bojić

Poslednje od Najnovije lokalne vesti