Danas je Sveti Nikola čudotvorac, najčešća slava kod Srba - www.lobi-info.rs

Danas je Sveti Nikola čudotvorac, najčešća slava kod Srba

2 minuta za čitanje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Nikolu, a procena je da polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Sveti Nikola se u hrišćanstvu poštuje kao čudotvorac, u istočnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik putnika, zatvorenika i siromašnih, a u zapadnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik gotovo svih slojeva društva, ali naročito dece.

Prema žitijama, Sveti Nikola se rodio u grčkoj koloniji Patari u 3. veku (280. godine) u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji, u vremenu kada je oblast prema kulturi bila helenistička. Nikola je bio veoma religiozan od ranog detinjstva i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu.

Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine. Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje. 

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

A mi želimo srećnu slavu svima koji danas praznuju Svetog Nikolu. Srećna slava domaćine!

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Gradski zavod za javno zdravlje dao preporuke zbog visokog zagađenja vazduha

Sledaća priča

Dupliran broj predškolaca i đaka obolelih od šuge, roditelji zabrinuti

Poslednje od Društvo