in

Danas je Sveti Nikola čudotvorac, najčešća slava kod Srba

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Nikolu, a procena je da polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Sveti Nikola se u hrišćanstvu poštuje kao čudotvorac, u istočnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik putnika, zatvorenika i siromašnih, a u zapadnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik gotovo svih slojeva društva, ali naročito dece.

Prema žitijama, Sveti Nikola se rodio u grčkoj koloniji Patari u 3. veku (280. godine) u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji, u vremenu kada je oblast prema kulturi bila helenistička. Nikola je bio veoma religiozan od ranog detinjstva i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu.

Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine. Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje. 

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

A mi želimo srećnu slavu svima koji danas praznuju Svetog Nikolu. Srećna slava domaćine!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Gradski zavod za javno zdravlje dao preporuke zbog visokog zagađenja vazduha

    Dupliran broj predškolaca i đaka obolelih od šuge, roditelji zabrinuti