in

Dan državnosti: subota, nedelja i ponedeljak neradni

Dan državnosti: Subota, nedelja i ponedeljak neradni
Dan državnosti: Subota, nedelja i ponedeljak neradni

Ministarstvo rada Srbije saopštilo je da neradni dani povodom Dana državnosti 15. februara budu subota, nedelja i ponedeljak.

Dan državnosti, Sretenje, državni je praznik koji se u Srbiji praznuje od 2001. godine a Zakon o državnim i drugim praznicima nalaže da 15. i 16. februar budu slobodni neradni dani. Međutim, 15. i 16. februar ove godine padaju u subotu i nedelju ali prema zakonu neradan je i prvi sledeći radni dan – ponedeljak 17. februar.

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda, uoči Sretenja u petak 14. februara dežurni prodajni objekti pretežno prehrambenog asortimana, hipermarketi, supermarketi i mini marketi, moraju da rade najmanje 9-18 h a 15. februara mogu biti zatvoreni, dok 16. februara mogu raditi 8-12 h a 17. februara 9-12 h.

Benzinske stanice na izlazima iz grada rade 00-24 a one u gradu najmanje 6-20 h.

Zaposlenima kojima su po rasporedu rada 15, 16. i 17. februar radni dani:
• ako ne rade, pripada naknada zarade a
• ako rade, pripada zarada i uvećanje zarade za rad na državni praznik.

Na dan državnog praznika 15, 16. i 17. februara trgovinski objekti u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambene robe i posebni trgovinski objekti mogu biti zatvoreni ali i ne moraju. Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od navedenog radnog vremena.

Za vreme praznika šoping centri biće otvoreni, kao i gradske pijace i bioskopi a gradske opštine i službe biće zatvorene, kao i pošte, banke i apoteke. Dežuraće ih samo nekoliko i to u centru grada.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Država poklanja građanima besplatan projekat srpske kuće - 29.01.2014

    Država poklanja građanima projekat srpske kuće

    Beograd slavi Dan zaljubljenih

    Beograd slavi Dan zaljubljenih