in

Država poklanja građanima projekat srpske kuće

Država poklanja građanima besplatan projekat srpske kuće - 29.01.2014
Država poklanja građanima besplatan projekat srpske kuće - 29.01.2014

Svi građani naše zemlje koji žele da grade kuću po principima tradicionalnog arhitektonskog nasleđa Srbije moći se da konkurišu za besplatan projekat srpske kuće. Sve što treba da imaju jeste plac, lokacijska dozvola, regulisani pravno-imovinski odnosi i 400 evra po kvadratu.

Ministarstvo građevine raspisalo je konkurs besplatnog projekta tradicionalnih srpskih kuća gde možete birati između 16 modela a kvadrat izgradnje koštaće 400 evra. Elem, radi se o projektima koji su dobili najviše ocene na konkursu Ministarstva građevine a sadrže 16 tipova vojvođanskih, moravskih, šumadijskih i planinskih kuća.

U ponudi su projekti za prizemnu kuću veličine 50-70 kvadrata, srednju 70-100 kvadrata i veliku 100-140 kvadrata. Svi objekti odisaće savremenom gradnjom i energetskom efikasnošću.

Izrada glavnog projekta koje će građani dobiti besplatno inače košta 12-30 evra po kvadratu tako da će najmanja ušteda za one koji se odluče za ovaj tip gradnje biti 600 evra.

Građani koji žele da konkurišu mogu to uraditi na sajtu www.mgu.gov.rs gde će im prvo biti ponuđen katalog sa 16 modela kuća od kojih biraju jedan. Zatim, na istoimenom sajtu treba da popune prijavni obrazac i uz njega Ministarstvu građevinarsta dostaviti sledeću dokumentaciju:
• vlasnički list i kopiju plana parcele i
• informaciju o lokaciji sa svim potrebnim podacima o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli, na osnovu planskog dokumenta.

Nakon isteka roka (28. februar) za podnošenje prijava Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će u roku od 30 dana za podnošenja prijavne dokumentacije izvršiti proveru podnetih prijava i uputiti poziv podnosiocu zahteva.

Ministar Velimir Ilić smatra da ovakvim konkursom vraćamo identitet gradnje jer ima mnogo objekata koji su razbacani po Srbiji a čija arhitektura nije primerena predelima u kojima se nalaze. Vreme je da pobegnemo od gradnje koja nije naša i koja nema dušu. Stoga ćemo graditi srpske kuće.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Održan humanitarni koncert “Srcem za Vuka” u Ovči

OVČA: Održan humanitarni koncert „Srcem za Vuka”

Dan državnosti: Subota, nedelja i ponedeljak neradni

Dan državnosti: subota, nedelja i ponedeljak neradni