in

Da li znate da je penjanje na drvo u parku kažnjivo?!

Igranje loptom na travi, sankanje na obližnjem brdu, leškarenje na klupi, branje po kojeg cveta, penjanje na drvo ili urezivanje imena simpatije u njegovu koru…

Verovali ili ne navedene radnje zapravo su – zabranjene, baš kao i igranje na zemlji, kopanje zemlje plastičnom lopaticom u igri.

Premda se kaznene odredbe gotovo nikada ne primenjuju, ponekad i komunalni policajac može da nas iznenadi. On svakako može da vam napiše prekršajni nalog ako se oglušite o Odluku o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina koja i propisuje ove zabrane.

Doneta je pre 17 godina, tiče se održavanja reda na javnim zelenim površinama, parkovima, u krugu školskih dvorišta, ali i ponašanja svih onih koji te prostore koriste.

Šta se ne sme raditi u parkiću?

Prva na listi stavki koje vi i vaše dete nikako ne smete raditi u parkiću, ili na drugoj zelenoj površini, je kretanje van staza, sedenje i ležanje na travnjacima (osim u park šumama, kao što je Košutnjak). Stoga, ako ste baš naredni vikend odlučili da provedete na porodičnom pikniku, pazite da prostirka ne bude postavljena na zelenoj površini, gde je to zabranjeno.

Klizanje, skijanje, sankanje, igranje loptom i sl. na mestima koja za to nisu određena, takođe nije dozvoljeno. Zabraniti igranje loptom na neobeleženim površinama ima smisla, jer se na taj način čuva sveopšta bezbednost, a najmlađi i sami radije odlaze na terene predviđene za to. Međutim, sa sankanjem je stvar nešto drugačija.

Jedina ski staza u glavnom gradu, koju Beograđani mogu koristiti i za sankanje, nalazi se na Košutnjaku. Osim toga, Grad je tek u nekoliko sezona organizovao posebna mesta za ovu omiljenu dečiju zimsku aktivnost, tako da je svake druge godine vaše dete, ukoliko je otišlo na obližnju nizbrdicu sa drugarima, pravilo prekršaje.

Osim toga, debelo biste mogli da platiti i ako ne sedite na klupi, već stojite ili ležite, ali i ako premestite kantu za otpatke ili neki drugi predmet iz parkovskog mobilijara.

Pod oštećivanjem i uništavanjem zelenila smatra se penjanje na drveće, branje lišća, cveća, plodova i semenja, tako da ako ste se kao dete peli na komšijsko drvo kako bi ubrali prve, zelene kajsije ili šljive, to nemojte dozvoljavati svom detetu. Vi ste ti koji će možda platiti i kaznu.

Romantično urezivanje imena na stablo je takođe zabranjeno, te će današnja deca morati da nađu drugi način za dokazivanje i iskazivanje svoje ljubavi.

Takođe, plastične kantice, lopatice i grabulje možete odložiti, jer je njihovo korišćenje u parkiću, sudeći prema ovoj Odluci, zabranjeno. Tačnije, svako kopanje zemlje, šljunka i peska, vađenje kamena ili seča busenja je kažnjiva.

Važno je znati i da ukoliko ste roditelj vedrog duha, ili jednostavno dete zarobljeno u telu odrasle osobe, i ako vam padne na pamet da se zabavite sa detetom u parkiću – nemojte. Igranje odraslih na dečijim igralištima i upotrebljavanje dečijih rekvizita protivno njihovoj nameni je kažnjivo.

Kolike su kazne?

Za ponašanje protivno odredbama ove odluke prekršajni nalog može napisati komunalni inspektor ili komunalni policajac, pa će tako kršenje navedenih pravila olakšati novčanik za 10.000 dinara.

Da podsetimo, ono što se najčešće dešava u parkovima na levoj obali je takođe kažnjivo, a to je bacanje otpada i smeća van kanti koje su za to predviđene!

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zašto je restoran igraonica Fun Fun kul porodično mesto?

Krstajiću budi Boža Dunster i napadni Brazil!