in

Da li će deci sa autizmom biti odobrene šetnje u vreme zabrane kretanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu nadležnima da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje u određenim terminima tokom policijskog časa.

Kretanje bi bilo dozvoljeno u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja, zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su vrlo važne za decu i osobe sa autizmom.

Zahtev za izlazak prema ovom predlogu slao bi se na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena.

Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja – kaže Janković.

Poverenica navodi da bi ovakvo rešenje moglo da posluži i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje, ukoliko pandemija korona virusa potraje.

Takođe, u inicijativi je navedeno „da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaju da njihovi roditelji ili staratelji obole od Kovida-19“.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Prvi koji je nakon korone donirao krvnu plazmu

    NOVOOO! Prvi besplatni oglasik za levu obalu