Cene stanova padaju. Najpovoljniji u Borči, Kotežu i Krnjači - www.lobi-info.rs

Cene stanova padaju. Najpovoljniji u Borči, Kotežu i Krnjači

2 minuta za čitanje
3
Cene stanova padaju, kupaca nema: Najpovoljniji u Borči, Kotežu i Krnjači
Cene stanova padaju, kupaca nema: Najpovoljniji u Borči, Kotežu i Krnjači

Prodaja stanova je drastično opala. Cene su za 20 odsto manje, ali stanove nema ko da kupi. Najpovolniji jesu na našoj levoj obali Dunava, gde se kvadrat kreće od 600 do 850 evra.

Potražnja stanova je manja za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a u Beogradu se najviše kupuju veliki stanovi, mada retko, a najviše je manjih stanova koje retko ko merka, kaže Katarina Lazarević iz agencije „Alka“.

Pad cena se itekao oseća na beogradskom tržištu, te su najpovoljni u Borči, Kotežu i Krnjači, gde se mogu kupiti po ceni od 600 do 850 evra po metru kvadratnom.

Na cenu više ne utiču ni parametri koji su nekada bili najvažniji – spratnost, grejanje i lokacija, već se kupuje stambeni prostor za onoliko novca koliko se ima.

U Kotežu, jednosoban stan košta 23.750 evra (684 €/m2), dvosoban 36.100 (724 €/m2), a za trosoban bi trebalo izdvojiti 35.150 evra (726 €/m2). Već u Krnjači cene su približno jednake – jednosoban stan košta oko 25.650 evra (779 €/m2), dvosoban 34.200 (718 €/m2) a trosoban 42. 275 evra (780 €/m2).

Međutim, u Borči, cene su dosta jače – jednosoban stan košta oko 29. 450 evra (849 €/m2), dvosoban 42.750 (815 €/m2) a trosoban čak 56.905 evra (807 €/m2), prema statistici sajta imovina.net.

Prosečne cene nekretnina u Borči, Kotežu i Krnjači

Cena nekretnina Borča, Krnjača i Kotež - jun 2014.

Iako stručnjaci očekuju vrtoglavi rast cena do 25 odsto izgradnjom mosta Zemun-Borča, tržište nekretnina je ipak na staklenim nožicama.

Dovoljno para u opticaju nema, a tržište nekretnina stoji. Ipak, stručnjaci i agenti smatraju da „Trećem Beogradu” sledi vrtoglavi razvoj koji će nostiti sa sobom urbanistički bum.

Da li će tržište nekretnina uspeti da se oporavi u skorije vreme, videćemo, mada je evidentno da iz godine u godinu tražnja za nekretninama drastično pada.

Da li je u pitanju teška ekonomska situacija ili činjenica da je prosečna zarada daleko ispod republičkog nivoa, procenite sami.

Cena nekretnina Beograd - jun 2014.

3 Comments

 1. Pozdrav svima! Ja već četiri i po godine strpljivo radim i čekam „vrtoglavi “ razvoj Trećeg Beograda…. za to vreme se vrtoglavo sunovraćujem, i kao firma, i kao pojedinac…. Stanje je katastrofalno…. Neki zakon o nekretninama jeste donešen, ali nedovoljno dobar, nedovoljno kompletan, i nedovoljno praktičan. Ako se provozate po Ovčanskom putu, vidjećete da je, kao božićna jelka, okićen tablama i oglasima – prodaje se…. O autobuskim stajalištima da ne govorim, i o ruglu…Kako ja, kao firma, da opstanem na tržištu, ako svako ima pravo da lično proda svoju imovinu, a samo ja plaćam doprinose i sl. Zašto bi neko došao kod mene kao posrednika, i platio posredničku proviziju, ako može direktno sa vlasnikom da odradi kupoprodaju? Zašto zakon nije isti za sve? Da pojasnim. Ako je moja lična imovina 3 kg trešanja, i ja postavim tezgicu na Ovčanskom putu, ili u Bulevaru revolucije, ili na Trgu republike, i krenem da ih prodam, da li će me tržišna inspekcija otjerati i kazniti? Hoće, naravno. A ako ja svoju ličnu imovinu, koja je stan, ili plac, ili kuća, ISTO TAKO, iznesem na tezgu, na tom istom Ovčanskom putu, ili u centru grada, nema inspekcije!!!! A nema ni posla za mene! Mene jure da plaćam dažbine, mene jure…. itd. Molila bih da pomogne ko god može, da se apeluje tamo gdje treba, da se zakon o prometu nekretnina izmjeni tako da SAMO registrovane agencije mogu da obavljaju taj posao, da se i kupci, i prodavci, koji to sami rade najstrože kažnjavaju, da se umreže sudovi, katastar, agencije, APR, Poreska uprava. Tako bi sve bilo dobro organizovano, dobro kontrolisano – u smislu plaćanja poreza, dobro odrađeno – da bi svaki kupac bio maksimalno zaštićen, i efikasno uknjiženo – bez neprekidnih ponižavajućih redova u svim ustanovama. Ako nema baš mnogo posla, da bar bude civilizovan koliko-toliko kad ga ima, za sve učesnike u njemu.

  • Ne mislim da vama treba dati ekskluzivno pravo da prodajete nekretnine.
   Dovoljno je staviti vlasnike i kupce pod kontrolu i zakon, pa da oni plate potrebne poreze drzavi.
   A vi se snadjite na nekom drugom poslu, ako u ovom ne mozete.
   Verovatno kupujete i vi tresnje ispred svoje zgrade, a ne idete u Supermarket za njih.
   U svakom slucaju slazem se da se red treba uvesti, ali ne i oduzeti nekome pravo da sam prodaje svoju imovinu.

  • gospodjo nemojte prodavati maglu već nešto radite,vi hoćete da vam država omogući da prodajete maglu,ili bolje reći da se ugradjujete u cenu kupoprodaje,idite vi nešta radite,već dosta ima prodavaca magle.

Leave a Reply

Beograd zvanični kandidat za F4 Evrolige-2014
Prethodna priča

Beograd zvanično kandidat za F4 Evrolige

Povećava se broj komunalaca u Beogradu!
Sledaća priča

Povećava se broj komunalaca u Beogradu

Poslednje od Vesti