in

BSK Borča pod lupom zbog „nameštanja“ mečeva

Predsednik FSS Slaviša Kokeza izjavio je u utorak da više nikome „neće pasti na pamet da igra ‘tri za tri'“. Uz to, najavio je da će klubovi koji budu uhvaćeni u nameštanju biti „apsolutno kažnjeni“.

Tokom razgovora sa novinarima, on je objasnio da su trenutno „pod lupom“ samo prvoligaši, a dan kasnije mediji nagoveštavaju na koje je mislio.

Prema pisanju „Sportskog žurnala“, pod lupom su utakmice BSK Borča – ČSK Pivara i Bežanija – Mačva, dok „Večernje novosti“ nezvanično saznaju da su u „mutne radnje“ bila uključena tri kluba i da su s tim u vezi svetla uperena u BSK, ČSK i Odžake.

Osim njih, istraga je završena i prtiv još tri neimenovana kluba, čiji će indentiteti možda već danas biti otkriveni„, pišu „Večernje novosti“.

Isti list je podsetio da su tri navedena kluba igrala međusobne duele u prvom delu sezone, uz konstataciju da svaki ima po jednu pobedu, odnosno tri „sigurna boda“ (Odžaci – BSK 1:0, ČSK – Odžaci 2:1, BSK – ČSK 3:2).

Generalni sekretar Borčana Jovan Vasić oštro je odbacio optužbe na račun kluba sa leve beogradske obale Dunava.

– Zatečen sam, nije mi jasno po kojem osnovu je izveden zaključak da se BSK bavio nečasnim radnjama. To nikada nismo činili, a tako nije bilo ni jesenas. Na startu je BSK osvojio 12 bodova i igrao dobro. Nadigrali smo Radnički iz Niša u Kupu Srbiji, na Marakani protiv Crvene zvezde poklekli smo tek na kraju, ali nismo se obrukali. Zimujemo sa 17 bodova, što znači da smo od tog šestog kola do kraja prvog dela uspeli da osvojimo samo pet bodova, a sumnjiče nas da smo učestvovali u nečasnim radnjama. Činjenice pokazuju da BSK-u nikada nije bio ni cilj, ni motiv da namešta, a zna se dobro kako smo ispali iz Superlige pre neku godinu  izjavio je on za „Sportski žurnal“.

Sa druge strane, predsednik ČSK Pivare Milan Knežević takođe nije krio iznenađenje zbog sumnji u regularnost utakmice svog tima u Borči.

– Potresla me ta sumnja, ne mogu da verujem. Na osnovu čega? Da nije tužno, bilo bi smešno. Klub će da se oglasi ovim povodom, jer ne želimo da se nađemo u tom blatu-  izjavio je on za „Sportski žurnal“.

Upitan za gostovanje ekipe na stadionu BSK-a i poraz, rekao je da su Borčani dugo neugodan rival timu iz Čelareva.

– Borčani nam ne leže i ne pamtim kad smo se radovali. Poslednja tri susreta smo izgubili. Prošle godine poraženi smo oba puta, minimalnim rezultatom na našem stadionu dodao je on.

„Večernje novosti“ podsećaju da je „javna tajna“ da su po sistemu „tri za tri“ (pobednik prve utakmice gubi u drugoj) funkcionisali i timovi u Superligi, a da je UEFA posredno upozoravala vodeće ljude u FSS da sumnja pada čak i na najveće srpske klubove.

Ostaje da se vidi da li će se istraga sa Prve lige da se proširi i na Superligu ili će se ispostaviti da je i ovaj šampionat ‘najpošteniji do sada’, zaključuje taj list. 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

U četvrtak počinje jubilarni 10. Festival nauke!

SPEKTAKL NA TAŠU: Boba i Žile se opraštaju od „kapica“ Srbije